Pažitka je typická jarní bylinka, kterou vnímáme spíše jako ozdobu pokrmů, je však léčivá jako cibule nebo česnek. Oproti cibuli nebo česneku je její štiplavost mnohem mírnější.

Pažitka obsahuje vitamín C, betakaroten, vitamíny B1 a B2, kyselinu listovou, vitamín K, silici s chemicky vázanou sírou nebo minerální látky jako vápník, fosfor, draslík a železo. Je také zdrojem vlákniny. Pyšní se obsahem antioxidantů a flavonoidů, významný je také obsah látek, které se v těle mění na alicin s antibakteriálními, antivirovými a protiplísňovými účinky.

Léčivé účinky

  • trávení – obsažené sulfidy a další organické sloučeniny účinně mírní zažívací obtíže a je účinná i proti střevním parazitům. Pažitka dále povzbuzuje chuť k jídlu a ulehčuje zažívání při rekonvalescenci.
  • srdce – alicin snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a posiluje srdce, spolu s draslíkem přispívá k úpravě vysokého krevního tlaku do normálních hodnot, quercetin brání kornatění tepen a snižuje riziko srdečního kolapsu
  • imunita a kondice – vysoká hladina vitamínu C v pažitce zvyšuje účinnost imunitního systému, stimuluje produkci bílých krvinek a kolagenu, který je základním stavebním prvkem krevních cév, tkání a svalů
  • kosti – vitamín K, obsažený v pažitce, zpomaluje řídnutí kostí.
  • mozek – vitamin-K v potravě pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.
  • prevence rakoviny – výzkumy ukazují, že flavonoid quercetin může účinně zabránit před propuknutím rakoviny, jeho účinek je ještě zvýšen antioxidační aktivitou vitamínů C a K
  • zrak – karoteny v pažitce, lutein a zeaxantin, snižují oxidační stres v očích a chrání před šedým zákalem nebo makulární degenerací
  • vývoj plodu – konzumace pažitky v těhotenství zaručuje příjem kyseliny listové, která je nezbytná pro syntézu DNA a buněčné dělení. Přiměřené množství kyseliny listové v potravě během těhotenství může pomoci zabránit defektem neurální trubice plodu dítěte.
  • detoxikace – pažitka má mírně močopudné vlastnosti a tím pádem pomáhá tělu zbavit se přebytečných toxinů, soli, vody a dokonce i tuku

Pažitka je nejlepší čerstvá, sušením ztrácí aroma i léčivé schopnosti.

Přečtěte si také:

Očím musíme odlehčit! Oční víčka se operují o 40% více než v minulých letech

na Ordinace.cz