Stále více si hlídáme kvalitu nakupovaných potravin. Nejčastěji prodejci mění datum trvanlivosti.

Jakmile tedy na výrobky datum spotřeby nenajdete, potravinu nekupujte. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce odhalili nejen to, že prodejce etiketu s datem spotřeby přelepil, často také údaj jednoduše z obalu odstřihne. A děje se tak jak v supermarketech, tak i v menších obchodech.

Klamání zákazníků má mnoho podob. „Od reklamní nadsázky, která překročila akceptovatelnou mez, až po hazard se zdravím zákazníka. Velká část těchto deliktů spočívá v klamání o datu spotřeby u pultového zboží, které se krájí nebo dělí přímo v prodejně. Jde zejména o opakované přebalování zboží, přelepování etiket, „prodlužování“ data spotřeby jednotlivých balení oddělených z původního celku (např. krájené sýry) a také o prodej masných výrobků po uplynutí 24 hodin od jejich nakrájení,“ vysvětluje Michal Spáčil, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Další trik prodejců využívá skutečnosti, že značná část českých spotřebitelů preferuje domácí výrobky. K produktům ze zahraničí jsou při prodeji přiřazovány štítky se slovními spojeními, které vytvářejí falešný dojem, že jde o potraviny vyrobené v České republice. Příkladem je poutač s nápisem „Česká zabíjačka“. V regálech obchodu ale byly výrobky z Německa.

Nám, nakupujícím, tedy nezbývá, než pečlivě číst údaje uvedené na obalu. Vyplatí se to, protože zdraví máme jenom jedno.