Mnoho lidí se mylně domnívá, že migréna je obyčejná bolest hlavy, ale je to mnohem složitější. Ten kdo trpí migrénami to nemá v životě vůbec jednoduché.

Migréna způsobuje prudkou bolest hlavy, zvracení, závratě, nejasné vidění a také otupělost končetin. Tento nepříjemný stav je důsledkem nadměrného zúžení cév v mozku a může bohužel trvat až 72 hodin.

Migrénu nelze zcela vyléčit, avšak podle posledních výzkumů se zjistilo, že důležitým vyvolávajícím faktorem migrény jsou určité druhy potravin. Pokud se lidé postižení migrénou budou těmto potravinám striktně vyhýbat, neměla by migréna přicházet tak často, jako doposud.

Startovacím impulsem pro vyvolání migrény jsou určité potraviny. Ty spouští řetězec vedoucí k záchvatovité bolesti hlavy. Především se jedná o vyzrálejší druhy masa, uzené maso, čínské pokrmy, avokádo, rajčata, mléčné výrobky, zralé sýry, zelí, pivo, brambory a kvasnice.

Nepatří do jídelníčku!

Tyto potraviny byste měly úplně vyloučit ze svého jídelníčku. Stejně tak i čokoládu, cibuli a červené víno. Rovněž vhodné nejsou potraviny, které procházejí procesem zrání, kvašení a kysání. Také byste měly snížit konzumaci smažených, tučných a olejnatých jídel. Dále se vyhýbejte kořeněným jídlům, citrusovému ovoci, jogurtům alkoholu a bezesporu kouření.

Je důležité udržovat si hladinu cukru v krvi proto si jídlo rozdělte na několik menších porcí a jezte častěji, než jste byly dosud zvyklé. Při začátku záchvatu migrény může pomoci šálek velmi silné kávy. Zbytečně se nestresujte, snažte se dostatečně spát. Ale pozor, i nadbytek spánku pro vás není vhodný. Pokud vypozorujete, že určitá potravina ve vaší stravě vyvolává migrenózní záchvaty, pokuste se tuto konkrétní potravinu na jeden měsíc zcela vynechat. Jestliže to nepomůže, vyzkoušejte další potravinu. Tímto způsobem můžete odhalit spouštěcí faktory.

Nevhodné potraviny

Mléčné výrobky: tvrdé sýry, zrající sýry, jogurty Ovoce: banány, avokádo, citrusové plody, kompoty Zelenina: rajčata, brambory, zelí, nakládaná zelenina Alkohol: červené víno, pivo Ostatní: čokoláda, kakao, konzervované ryby, chléb, maso, glutamát sodný, obiloviny a zrniny

Doporučené potraviny

Mandle, petržel, česnek, třešně, ananas

Byliny

Máta peprná-v podobě čaje nebo oleje

Dobromysl-1 lžičku zalejte ¼ l vařící vody a nechte 30 minut vylouhovat.Pijte asi 100 ml 2x denně.

Heřmánkový čaj-zmírňuje stres a utišuje bolest

Meduňka-teplý čaj oslazený medem.

Více o migréně čtěte v článku Co je migréna na ordinace.cz