Nízkocholesterolová dieta zahrnuje i stravovací návyky, které přispívají k dosažení přiměřené hmotnosti.

„Za přiměřenou hmotnost považujeme takovou, kterou jste schopni dlouhodobě udržet a přitom nejste natolik obézní, abyste měli větší zdravotní problémy,“ vysvětluje MUDr. Alexandra Jirkovská a doporučuje stanovit si cíl léčby. „Zredukujte svou hmotnost alespoň o pět procent nebo objem pasu, který by u mužů měl být 102 centimetrů a u žen pod 88 centimetrů.“

Podle lékařky je žádoucí získat kontrolu nad samotnou konzumací jídla. „Nevynechávejte snídani, ale nejezte mezi jídly. Optimální pro redukci je tři až pět denních jídel. Soustřeďte se na jídlo, nedělejte u něj nic jiného, nejezte u televize, nečtěte při jídle, řádně žvýkejte a dělejte mezi jídly přestávky,“ radí MUDr. Alexandra Jirkovská.

Nedoporučené potraviny: vnitřnosti, vejce jako samostatný pokrm, máslo, sádlo, slanina, lůj, tučná masa, masové konzervy, smažené pokrmy, pečivo k vínu, chipsy, oříšky, šlehačka, majonéza, tučné sýry nad 50 % tuku, sladkosti, koncentrovaný alkohol, těžká vína, vícestupňové pivo.

Povolené potraviny: všechny druhy zeleniny a luštěnin, čerstvé ovoce a kompoty s nekalorickým sladidlem, libová masa – ryby, kuře, krůta, klokan, králík, telecí, drůbeží salámy, netučné mléko, netučný tvaroh, biokys, netučný jogurt, sýry do 30 % tuku, rostlinné tuky – olivový, slunečnicový, sójový nebo kukuřičný olej, rostlinné tuky, koření raději zelené a vaječné bílky.

Důležité je zvolit takovou technologii vaření, při níž je možné použít co nejmenší množství tuku nebo jej zcela vyloučit: vaření, pečení, dušení, grilování. „Věnujte pozornost také výběru nádob pro přípravu pokrmů. Vhodné jsou nádoby s teflonovým dnem, parní a horkovzdušné hrnce, gril, mikrovlnná trouba, varné sklo, alobal a podobně,“ dodává nutriční terapeutka Vladimíra Havlová.

Vysoký cholesterol ničí cévy

Nízké hladiny cholesterolu by měli dosáhnout lidé po infarktu, cévní mozkové příhodě, diabetici  nebo ti, kdo trpí ucpáváním cév dolních končetin.