Chcete mít klidné a spokojené miminko? Pak zapomeňte na mléko z krabice – kojte. Mateřské mléko totiž obsahuje látky, které dítě uklidňují a dopřejí tak klidný spátnek jemu i vám. To je další bonus k již známému faktu, že díky kojení z dítěte „nevypěstujete“ cvalíka.

Prvním nápojem, který kojenec spontánně přijímá, je mateřské mléko nebo jeho náhražka. Do jisté míry může sám regulovat frekvenci jeho příjmu, pití si vynucuje křikem i pláčem. Nemůže ještě určovat kvalitu toho, co pije.

Kojení rovněž podporuje pocit bezpečí

O významu kojení pro zdravý tělesný vývoj a pro obranyschopnost organismu se již nepochybuje. Pro psychologický vliv mateřského mléka je důležité, že proces kojení posiluje emoční vazbu mezi matkou a dítětem. Podporuje pocit bezpečí, který je jedním z nejčasnějších pozitivních prožitků, nezbytných pro normální duševní a emoční vývoj dítěte.

Během kojení začíná dítě komunikovat s matkou pohledem, dotykem, úsměvem. Z dalších významů kojení lze připomenout známý fakt, že kojení se považuje mimo jiné i za nástroj prevence nadváhy, protože kojenec se obvykle „nepřepije“, jeho schopnost regulovat příjem mateřského mléka podle fyziologických potřeb je perfektní.

Zato podávání náhražek mléka skrývá v sobě nebezpečí, že matka neodhadne správně potřeby dítěte a dá mu častěji pít, než je zdrávo, nebo podává mléko ve vyšší koncentraci, než je doporučeno lékařem.

Serotonin potlačuje agresivitu

Určité negativní účinky může mít mateřské mléko, jestliže matka konzumuje dlouhodobě alkohol, některé léky, příliš kyselá jídla, ostré koření, látky, které přecházejí do mléka.

Z psychologického hlediska nás může zajímat jeden z vlivů mléka na psychiku: soudí se, že má zklidňující, sedativní účinek, což je dáno obsahem aminokyseliny tryptofanu, jejíž metabolit serotonin má velký vliv na nervový systém. Bylo prokázáno, že serotonin potlačuje agresivitu, násilnické chování u dospělých osob, zlepšuje náladu, působí proti depresím.

V některých zemích se často podává dětem na noc teplé mléko, aby je zklidnilo a podpořilo usínání, navodilo pokojný spánek. Mateřské mléko savců, včetně člověka, obsahuje z důležitých živin bílkoviny, cukr a tuk. To dává základ rozvíjení chuťových zvyklostí, návyků a preferencí, jež se projevují ve volbě nápojů v dalším životním období.

 

Zdroj: časopis dTest

Výživa v těhotenství

Strava by měla být co nejpestřejší, aby obsahovala všechny potřebné látky pro budoucí matku i miminko. Vyhněte se jednostranným dietám (např. veganství) a soustřeďte se na to, abyste měly dostatek bílkovin, minerálů, mléčných výrobků a zdravých tuků.