Chcete také hubnout? Nejste v tom sami. Víte ale jak na to? Důležité je vaše pevné odhodlání a vědomí, že rychlým hubnutím můžete riskovat své zdraví.

Pro představu: jeden gram tuku rovná se asi 9 kcal využitelné energie. V jednom kilogramu tuku se tedy ukrývá 9 000 kcal, tedy zhruba čtyřnásobek doporučeného denního energetického příjmu ženy středního věku s lehčím zaměstnáním. I kdybychom tedy drželi absolutní hladovku, postačí spalování jednoho kilogramu tukové tkáně této ženě na čtyři dny. Absolutní hladovka však není ideálním způsobem hubnutí. Lze ji sice lépe kontrolovat a mnohdy i lépe snášet než velmi přísné redukční režimy, ale snadno může vést k nedostatku základních živin, minerálů a vitamínů. Více se dočtete v tomto článku.

 

Stanovte si plán

Doporučené zdravé hubnutí představuje úbytek půl kilogramu za týden. Na to stačí zredukovat 500 kcal denně. Rychlejší ztráta tělesné hmotnosti není způsobená úbytkem tukových zásob.

Jistě už znáte zaručené diety, při nichž hubnete rychleji než jeden kilogram za týden. Jde to ale pouze jeden až dva týdny. Na zhubnutí se v těchto případech převážnou měrou podílejí ztráta vody a svalové hmoty.

 

Bez pohybu to nepůjde

Pouhé omezení kalorického příjmu ale k hubnutí nestačí. Fyzická aktivita vám nejenže pomůže spalovat tuky, ale zároveň i snižuje pocit hladu. Pokud nejste zdatnými sportovci, pro začátek je ideální chůze. Dva kilometry chůze v mírném tempu představuje spálení přibližně 120 kcal.

 

Čím nás ohrožuje obezita

Kromě málo přitažlivého vzhledu, pocitu společenské izolace a snížené fyzické aktivity, je s tímto stavem spojena řada nemocí zejména chronického rázu. Mezi onemocnění, která byla dána do souvislosti s nadváhou, patří vysoký krevní tlak, vysoká hladina tuku v krvi, cukrovka 2. typu, kornatění srdečních cév, infarkt, ale i nemoci žlučníku, artritida, dýchací problémy, poruchy děložní výstelky, rakovina prsu, střev, či prostaty.

 

 

Hubněte zdravě, tedy postupně

Lékaři doporučují snižovat váhu maximálně o jeden kilogram týdně. Pak hubnete tuk a ne svalovou hmotu a také neztrácíte vodu.