Chcete snížit riziko vzniku zubního kazu u vašeho očekávaného potomka? Dopřávejte si v těhotenství sýry a mléčné výrobky!

Mléčné zuby se totiž dětem vyvíjí, ještě než se narodí. Speciálně důležitým obdobím pro vývoj zubů je 6.-8. týden těhotenství. Nejen v tuto dobu je velmi důležité, jaký mají budoucí maminky jídelníček.

Strava těhotných má velký vliv na zdraví jejich miminka. Výživa matky během těhotenství například ovlivňuje vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může mít vliv na náchylnost zubního kazu u dětí,“ objasňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. v rámci kampaně na podporu mléka a mléčných výrobků Bílé plus. „Je vědecky prokázáno, že dostatečný příjem sýrů a mléčných výrobků v těhotenství snižuje riziko vzniku zubního kazu u dětí.“

Vápník je nezbytný pro správnou stavbu kostí plodu

Vápník obsažený v mléčných výrobcích je zároveň nezbytný pro správnou stavbu kostí plodu. „Uplatňuje se v prevenci předčasných porodů, zmírňuje křeče v nohou během těhotenství a napomáhá v odstranění únavy a poporodních depresí,“ vysvětluje odbornice. „Pokud je příjem vápníku nedostatečný, začne se vápník uvolňovat ze zásob matky, které tak hrozí osteoporóza a zvyšuje se i riziko vzniku zubního kazu.“

Výživa matky během těhotenství má však vliv i na vývoj a mineralizaci zubů u plodu a může mít vliv na náchylnost zubního kazu u dětí. „Doporučená denní dávka vápníku od 2. trimestru je 1500 mg. Vynikajícím zdrojem dobře vstřebatelného vápníku jsou tvrdé sýry, tvaroh, jogurty, mléko.Využívat mléko a mléčné výrobky je výhodné i proto, že obsahují tolik potřebný vitamin D,“ uzavírá Karolína Hlavatá.

 

Zdroj: www.bileplus.cz

 

Výživa v těhotenství

Strava by měla být co nejpestřejší, aby obsahovala všechny potřebné látky pro budoucí matku i miminko. Vyhněte se jednostranným dietám (např. veganství) a soustřeďte se na to, abyste měly dostatek bílkovin, minerálů, mléčných výrobků a zdravých tuků.