Pečení sladkostí by v kuchyni měla provázet vůně vanilky. Přísadu pravé vanilky obsahuje vanilkový cukr. Cukr vanilinový pak náhražky, a to buď syntetický vanilin nebo ethylvanilin. Česká ani unijní legislativa neurčuje, jaké množství pravé vanilky či jejích náhražek má být v cukru použito. V českých obchodech se dají koupit i vanilkové lusky, z nichž si vanilkový cukr můžeme připravit i doma. Koupit se dá i vanilkový extrakt, což je lihový roztok s naloženými vanilkovými lusky.

Vanilkový cukr – výrobek s tímto označením musí obsahovat pravou vanilku. Vyhláška č. 113/2005 o způsobu označování potravin požaduje, aby ve složení výrobku bylo uvedeno její množství, pokud je uvedena v názvu potraviny nebo je na obalu zdůrazněna slovně, obrazově či graficky.

Vanilka bourbon – najdeme-li ji ve složení výrobku, znamená to, že jsou v něm rozdrcené celé vanilkové lusky. Jejich přítomnost se pozná podle drobných teček tmavohnědé barvy. Slovo bourbon v názvu vanilky nemá nic společného s oblíbenou americkou lihovinou. Vztahuje se k rodu francouzských králů Bourbonů, na jejichž počest byla nazvaná vanilka poté, co ji Francouzi začali pěstovat na ostrově Réunion v Indickém oceánu.

Extrakt vanilky – je to výluh z plodů vanilky naložených v lihu. Velmi přesně mají extrakt z vanilky definovaný v USA, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že Spojené státy jsou největším dovozcem vanilky na světě a chrání své spotřebitele před falšováním. Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) stanovil, že vanilkový extrakt musí obsahovat 13,35 uncí (v přepočtu 378 gramů) vanilkových plodů v galonu (3,785 litru) 35procentního lihu. Při přepočtu na evropské měrné jednotky to představuje sto gramů vanilky v litru 35procentního lihu.

Vanilinový cukr – výrobek s tímto označením obsahuje syntetické aroma, a to buď vanilin či ethylvanilin. Podle unijní legislativy se nemusí uvádět název použitého aromatu. Někteří výrobci ho však nad rámec svých povinností uvádějí.

Přírodní vanilin – tento údaj na obalu znamená, že použitý vanilin pochází pouze z lusků pravé vanilky.

Přírodní vanilkové aroma – alespoň 95 procent aromatické složky bylo získáno z vanilky. Přírodní aroma je přesnou kopií vanilinu z vanilky, avšak získáno bylo z jiných rostlinných zdrojů.

Aroma – jde o umělou příchuť. Ethylvanilin se v přírodě nevyskytuje, vyrábí se uměle.

Domácí vanilkový cukr: Na dva šálky cukru se použije vyškrábaná dřeň z jednoho vanilkového lusku, vše se promíchá a vloží do dobře uzavíratelné sklenice spolu se zbytky lusku. Po 14 dnech je vanilkový cukr hotov.

Zdroj: dTest

Přečtěte si také: Proč ženy tloustnou?  na ordinace.cz