Své zdraví můžete ovlivnit hlavně přes střeva. Střevní trakt je totiž nejvýznamnějším imunitním systémem těla. Dokud je mikroflóra v něm v rovnováze, pak je i imunita v pořádku a máme větší šanci odolávat chorobám. V opačném případě se cítíte unaveni, obranyschopnost klesá a můžete mít střevní potíže i mnoha dalších chorob. O nápravu se mohou postarat „přátelské bakterie“, součást probiotických kultur.

Probiotika obsahují optimální množství živých mikroorganismů (mimo bakterie to mohou být i např. kvasinky). Používají se k léčbě a prevenci celé řady onemocnění: posilují imunitní systém a napomáhají léčbě alergií a kožních onemocnění. Prokázané jsou dobré výsledky v léčbě syndromu dráždivého tračníku, zánětu střev včetně idiopatických střevních zánětů  – Crohnovy choroby apod.

„Pro zařazení mezi probiotika musí jednotlivé bakteriální kmeny splňovat několik základních požadavků. Bakteriální kmeny musí mít prokazatelně pozitivní vliv na zdraví hostitele a musí být zdravotně nezávadné, izolované ze stejného živočišného druhu, jako je předpokládaný příjemce, nesmí být toxické ani patogenní. Forma, ve které je probiotikum do trávicího ústrojí aplikováno, musí obsahovat dostatečné množství životaschopných bakterií, které musí mít schopnost přežívat v trávicím ústrojí a být metabolicky aktivní. Bakterie musí být životaschopné během skladování, důležité jsou i chuťové vlastnosti potraviny nebo potravinového doplňku, ve kterých jsou obsaženy,“ uvedl doc. MUDr. Jiří Nevoral, CSc. z Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol, Praha.

Příznivý vliv probiotik:

  • zlepšují pohyb střevních stěn, stravitelnost potravy a vstřebávání živin
  • podporují zdravou střevní mikroflóruodstraňují zažívací potíže, například zácpu, nadýmání, plynatost, průjmy
  • pomáhají rekonvalescenci po léčbě antibiotiky a chemoterapeutik
  • jsou nezbytné pro tvorbu vitaminů B6, B12 a kyseliny listové
  • podporují imunitní systém, tedy obranyschopnost organismu
  • zabraňují pomnožení patogenních bakterií, takže v důsledku i produkci toxinů a karcinogenů
  • snižují riziko infekcí a zánětů
  • snižují hladinu cholesterolu
  • zlepšují zánětlivá onemocnění kůže, tedy akné, ekzémy, ale i lupénku

Pokud chcete, aby se probiotické bakterie dostatečně množily, měli byste jim dodat potřebnou výživu – tedy prebiotika. Jde o nestravitelnou složku, jenž se v tlustém střevě stane potravou přátelských bakterií. Pokud si tedy vybíráte přípravek s probiotiky, měl by současně obsahovat i složku prebiotickou.

Přečtěte si také:

S blížícím se podzimem myslete na prevenci

na Ordinace.cz