• 4 středně velké brambory
  • 2 rajčata
  • 2 stroužky česneku
  • olej
  • sůl, pepř
  • bazalka
  • Eidam 30% tuku v sušině

Brambory umyjeme a ve slupce uvaříme. Rozpůlíme a vydlabeme.

Rajčata nařízneme, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Vydlabanou bramborovou hmotu smícháme s rajčaty, rozmačkaným česnekem a olejem. Dochutíme solí a pepřem. Bazalku nasekáme najemno a přidáme ji k hmotě. Do pekáčku naskládáme vydlabané půlky brambor, které naplníme hmotou, posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme v předehřáté troubě při 200°C až bude sýr dorůžova.

Přečtěte si také:

Nové možnosti v diagnostice diabetu

na Ordinace.cz

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.