• 200 g vařeného hovězího masa
  • 15 g oleje
  • 30 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • Zelená petrželka
  • Sůl
  • Na vymazání formy:
  • 15 g oleje
  • 10 g strouhanky

Uvařené hovězí maso umeleme. Na oleji opražíme mouku, kterou zalijeme za stálého míchání mlékem a povaříme. Přidáme mleté maso a necháme vychladnout. Pak vmícháme žloutky, tuhý sníh z bílků, najemno nakrájenou petrželku a dochutíme solí. Masovou hmotu dáme do vymazané a strouhankou vysypané formy a zapečeme v troubě.

 

Žaludek ohrožuje kyselina

Závažným postižením žaludku je defekt na povrchu sliznice neboli vřed, jenž vzniká působením kyseliny chlorovodíkové ze žaludečních šťáv. Projevuje se bolestmi i několik hodin po jídle. Toto většinou chronické onemocnění postihuje 3 až 5 % populace. Podrobnosti o zažívacích potížích se dozvíte v tomto článku a také v něm načerpáte rady, jak se ji můžete vyhnout.

Základem dietního režimu při onemocnění žaludku je neutralizovat jeho obsah. Znamená to konzumovat pokrmy, které snižují kyselost žaludečních šťáv, ale zároveň stimulují její tvorbu. Vhodné jsou mléko, jogurty a sýry jako eidam, ovšem na aromatické sýry jako romadúr a nivu rovnou zapomeňte.