• 2 hrnky nadrobno nakrájeného červeného hlávkového zelí
  • 2 PL vinného octa
  • 2 PL slunečnicového oleje
  • 2 ČL čerstvého strouhaného zázvoru
  • rozinky
  • sůl
  • můžeme trochu dosladit sladidlem

Zelí omyjeme a nakrájíme nadrobno. Posolíme, smícháme s olejem a necháme alespoň půl hodiny odležet. Přidáme ocet, rozinky a zázvor a necháme znovu odležet v chladu.

Přečtěte si také:

Tuky napříč životem

na Ordinace.cz

Diabetik nemusí držet přísnou dietu

Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.

Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.