V poslední době ji objevuje celý svět a neměla by uniknout ani vám – vysoký obsah řady hodnotných látek i široká možnost kuchyňské úpravy z ní dělá ideálního pomocníka pro zpestření jídelníčku, obzvláště pro vegetariány.

Quinoa je obecně pokládána za obilovinu, ve skutečnosti se však jedná o semínka čilského merlíku. Tento 6000 let starý zázrak z jižní Ameriky má jedinečný nutriční profil. Obsahuje mj. nejvyšší hodnoty komplexních bílkovin v porovnání se svými kolegy. Dlouho se mělo za to, že tzv. kvalitními bílkovinami, které mají zastoupení všech esenciálních bílkovin najednou, jsou pouze živočišné potraviny jako maso, vejce a mléko. Rozbory ale ukázaly, že to je mýtus a že komplexní škálu proteinů lze získat i z potravin rostlinného původu. Quinoa je toho svým složením důkazem. Až na nízký obsah methioninu jsou v ní zastoupeny všechny potřebné proteiny a podílem lysinu se tato obilovina podobá sóje, která je v mnoha zemích světa hlavním zdrojem bílkovin.

Neobsahuje lepek, alkalizuje organismus, je skvělý nejen při redukčních dietách a díky vysokému obsahu nutričních látek a zdravých tuků skvěle vyživuje organismus. Quinoa je též protizánětlivá a napomáhá i při snižování cholesterolu. Je vynikající pro všechny, kdo chtějí zdravě žít a být fit.

Obsahuje i řadu vitamínů – např. beta-karoten, vitamín C, kyselinu listovou, thiamin nebo riboflavin a i nezanedbatelný zdroj minerálních látek – obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, hořčík. Díky vláknině je i lehce stravitelná.

Ne nadarmo byla quinoa zlatem starých Inků, kteří věřili, že prodlužuje výdrž jejich bojovníků. Například proto, že ve 100 g obsahuje 25 % doporučené denní dávky železa, které podporuje červené krvinky a pomáhá při transportaci kyslíku v krvi, čímž také podporuje fungování mozku.

Působí příznivě na hladinu glukózy v krvi, což je jeden z faktorů prevence diabetu 2. typu

Quinoa obsahuje 49 % doporučené denní dávky hořčíku, který uvolňuje cévy a pomáhá jak při křečích, tak při migrénách. Při migrénách se quinoa uplatní i proto, že obsahuje velké množství riboflavinu, který zlepšuje energetický metabolismus v buňkách mozku a svalů.

Quinoa není náročná na přípravu, po uvaření má jemnou, nadýchanou strukturu a lehce oříškovou chuť. Vaří se asi 15 minut – dva díly vody na jeden díl quinoy. Její velkou výhodou je možnost úpravy jak naslano (s kořením, zeleninou), tak i na sladko (např na snídani s medem, ovocem, ořechy nebo rozinkami).
Quinoa je velmi všestranná potravina a hodí se jako skvělá náhražka obilovin.

Přečtěte si také: Lidé hrozbu cukrovky hrubě podceňují na ordinace.cz