Sedíte právě s kamarádkou u kafíčka, nebo nad nad mísou babiččina štrúdlu a tak byste si dali… Jste ale diabetik, takže vytáhnete z tašky raději dia sušenku a přeperete chutě. Jestli tohle berete jako nutnou daň své nemoci, máme pro vás skvělou zprávu. Pochvalte babičce štrúdl a dejte si kousek – nezáviďte kamarádce punčák a objednejte si taky… To, že diabetik musí dodržovat „sladkostní celibát“, totiž už neplatí!

sladkosti

Nepředstavujte si, že diabetici musí mít na talíři nutně jídlo nemastné, neslané, nedobré. Není nutné, aby si nějak extra odpírali,“ říká Naďa Slavíková, edukační sestra ze soukromé diabetologické ordinace z Klášterce nad Ohří.

„Nenutíme už diabetiky držet přísnou dietu,“ říká edukační sestra z www.zivotsdiabetem.cz Naďa Slavíková. „Psychika hraje při léčení jakékoli nemoci významnou roli, takže je horší, pokud neustále žijete s pocitem, že něco nesmíte, než pokud si dáte, ale budete vědět , co za to…,“ vysvětluje dále. A týká se to i diabetiků druhého typu, kteří by měli ve valné většině zhubnout.

„Co za to“ znamená, že musíte své tělo velmi dobře poznat a přizpůsobit mu nový životní styl. Musíte zjistit, jak které vaše oblíbené jídlo zvedne hladinu cukru v krvi a naučit se své hříchy v jídle napravit dostatečným pohybem. „Proč se trápit, že jako diabetik nemůžete sníst kousek své oblíbené čokolády? Dejte si – sice ne celou tabulku, ale jen dva čtverečky, ale dejte. Jen potom nemůžete ulehnout k televizi do křesla, ale měli byste pamatovat na to, abyste ji „spálili“, tedy kompenzovali pohybem. „Stačí párkrát vyběhnout schody, abyste se zadýchali tak, že nemůžete ani promluvit. Ale pozor, neradím vám se uhnat, jen rozproudit krev, rozpohybovat srdce – a samozřejmě mluvím k těm, kteří si to mohou dovolit, kterým to zdravotní stav dovolí! Nebojím se nabídnout diabetikům i dnešní kuřátko na medu, pokud vědí, že stačí malá porce jídla a větší porce pohybu,“ směje se Naďa Slavíková pochybnostem přítomných novinářů.

Diabetik by měl požádat svého lékaře o glukometr a dát si asi týden na to, aby si měřil hodnoty cukru před jídlem a po jídle. Před pohybovou aktivitou a po ní… Měl by se naučil jíst ve chvíli, kdy se hodnoty vrátí do těch přijatelných, a ne podle toho, co mu říkají nějaké tabulky. Velmi jednoduše řečeno – v rozmezí 4 až 6 hodin. Pokud máte hlad dřív a není to tím, že zrovna jedete túru na kole nebo pracujete velmi fyzicky náročně, hlad zajezte třeba mrkví nebo kouskem jiné zeleniny. Doporučuji také se pořádně napít, to také hlad potlačí. Naučte se nikoli držet dietu, ale přemýšlet o tom, kolik toho sníte a jestli se dost hýbete, pak bude váš krevní cukr v pořádku – alespoň tak nám to ukazují glukometry našich pacientů,“ zakončila Naďa Slavíková.