Pokrmy z dýně jsou snadné, rychlé, výživné a zdravé.

Dužina dýně obsahuje skoro 90 % vody, vlákninu a relativně málo sacharidů. Účinnými látkami všech typů dýní jsou voda a vláknina, která  působí dobře na trávicí trakt, hlavně při vylučování toxinu z těla.

Dýně má v sobě celou paletu vitamínů, vitamín C, B1 a B2, betakaroten (provitamin A), kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu, stejně tak jako hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík. Tyto vitamíny a minerály  posilují imunitní systém, napomáhají správné činnosti srdce, uklidňují nervy, snižují hladinu tuků v krvi, celkově regenerují buňky a pomáhají při dně, arteroskleróze a revmatismu.

Jelikož dýně obsahuje velmi málo sodíku a hodně draslíku, pomáhá snižovat krevní tlak a brání tvorbě krevních sraženin v arteriích.

V ledvinách působí dýně jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči a vylučování tekutin z těla.

Nízká energetická hodnota je přímo předurčuje pro diabetickou a redukční dietu. V odlehčených receptech se hodí i do jídelníčku pro šetřící diety. Velkou výhodou dýní je také to, že neobsahují žádný cholesterol.

Díky bohatému obsahu alkalizujících minerálních solí dužina dýně neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny a na sliznici žaludku má změkčující a ochranný účinek. Konzumace dýně, zejména mixované s kravským nebo sójovým mlékem, se předepisuje při nadbytku žaludeční kyseliny, pálení žáhy a v případech žaludečních a dvanácterníkových vředů.

Vláknina dýně je rozpustná a působí jako mírné projímadlo, které nedráždí střeva.

Dýně obsahuje tři nejúčinnější látky rostlinného původu, u kterých byl prokázán antikarcinogenní účinek: betakaroten, vitamin C a vlákninu. Tím pádem patří spolu s ostatní brukvovitou zeleninou k potravinám s nejvyšším protirakovinným účinkem.

Přečtěte si také:

Deset časných příznaků Alzheimerovy choroby

na Ordinace.cz

 

fiktivní rubrika pro obrázkový slider na úvodní stránce