Pokud obohatíte váš jídelníček o polentu, je dobré vědět, že polenta obsahuje spoustu vlákniny, bílkovin, ale i minerálů jako jsou železo, hořčík, mangan, zinek nebo selen a vitamínů zejména skupiny B.  Dále dokáže dobře zasytit a ukojit pocit hladu.

Polenta je kaše připravená ze žluté kukuřičné mouky a vody. Rozšířená je především v severní Itálii. Setkáte se s ní ale často i v Balkánských zemích.. Kdysi bývala jídlem chudých, dnes ji najdete na jídelním lístku téměř každé italské restaurace.

Polenta se podává buď samostatně – nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzolou a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Kukuřičnou kaši můžete podávat s nejrůznějšími omáčkami nebo ji nechat vychladnout a zapéct v troubě. Polenta se dá také smažit a grilovat.

K přípravě pravé italské polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl. Abyste mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte, pak vsypte do vařící osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá litr vody) a usilovně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová.

U nás v obchodech je k dostání i kukuřičná polenta instantní, díky které se vyhnete dlouhému a namáhavému míchání. Polenta z instantního prášku je hotová již za tři minuty! Dávejte však přednost instantní polentě připravené pomocí páry , ne pomocí extruze – tento způsob výroby totiž připravuje výrobek o většinu důležitých látek.

Kukuřičná polenta je skvělým lékem proti stresu, injekcí energie a vitality pro mozek, zásluhou dostatečně vysokému obsahu glukózy. Vitamíny v ní obsažené jsou nezbytné pro správnou funkci našich orgánu a metabolické procesy organismu. Polentu si mohou dopřát i lidé nesnášející lepek, v kukuřici jej totiž nenajdete.

Přečtěte si také:

Nevíte co znamená kód vaší diagnózy?

na ordinace.cz