Co je vlastně pro tělo zdravější – namazat si hned ráno rohlík máslem, nebo margarínem? Vzhledem ke složení, které pomůže snížit riziko srdečně-cevních onemocnění, dává nutriční terapeutka Věra Boháčová hlas margarínu.

V minulosti byl margarín brán jako náhražka másla, tedy něco horšího, méně kvalitního. V posledních letech se opět dostal do centra pozornosti odborníků. Nejprve soudili, že je zdravější, pak zase, že vysokým obsahem transmastných tuků může škodit.  Tento názor vlastně donutil výrobce margarínů, aby používali jiný výrobní postup a snížili obsah transmastných tuků na minimum. V dnešní době již v obchodech jen těžko najdeme margarín, který by obsahoval více transmastných tuků než máslo. To ostatně potvrzuje i prohlášení profesora Willeta z května 2010, v němž uvádí: „Plně souhlasím s tím, že margaríny s nízkým obsahem transmastných tuků jsou lepší než máslo, a že jejich zvýšená konzumace významným způsobem přispěla ke snížení srdečně-cévních onemocnění v některých východoevropských zemích. Příjem nasycených tuků by měl být co nejnižší.“

Jaké tuky s ohledem na zdraví používat a kterým se raději vyhýbat, to se dozvíte v tomto taháku.