• 250 g brambor
  • 50 g cibule
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 30 g pohanky - lámanky
  • 10 g sušených hub nebo čerstvých žampionů
  • olej
  • česnek
  • kmín, sůl
  • petrželka

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostky nakrájené brambory a kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. Přidáme houby a dovaříme téměř doměkka. Přidáme pohanku – lámanku, rozetřený česnek, kmín a znovu povaříme. Do hotové polévky přidáme nasekanou petrželku.

Přečtěte si také:

Význam pohybové aktivity v prevenci a léčbě osteoporózy

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.