- 250 g brambor
- 50 g cibule
- 100 g kořenové zeleniny
- 30 g pohanky - lámanky
- 10 g sušených hub nebo čerstvých žampionů
- olej
- česnek
- kmín, sůl
- petrželka
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostky nakrájené brambory a kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit. Přidáme houby a dovaříme téměř doměkka. Přidáme pohanku – lámanku, rozetřený česnek, kmín a znovu povaříme. Do hotové polévky přidáme nasekanou petrželku.
Přečtěte si také:
Význam pohybové aktivity v prevenci a léčbě osteoporózy
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..