• 100g suché červené čočky
  • drcený kmín, majoránka, bobkový list, libeček apod.
  • 3 vejce uvařená na tvrdo
  • pažitka, petrželka
  • sůl

Červenou čočku propláchneme, zalijeme vodou, přidáme koření a uvaříme doměkka, cca.15 minut.

Mezitím si uvaříme 3 vejce na tvrdo.

Z uvařené čočky slijeme vodu a necháme ji vychladnout.

Uvařená vejce nakrájíme na malé kousky nebo protlačíme přes mřížku a smícháme s čočkou.

Dle chuti přidáme pažitku a nasekanou petrželku. Dochutíme trochou soli.

Přečtěte si také:

Pečivo má v jídelníčku své místo

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.