Crohnova choroba neznamená, že už si v životě nepochutnáte na tom, co máte rádi. Jde jen o to pochopit, která jídla a kdy si dopřát.

Trpíte chronickým zánětem tlustého střeva, tzv. ulcerozní kolitidou? Poradíme vám, jak plnohodnotně žít a stravovat se i přes omezení, která z nemoci plynou. To samé platí i pro druhou nemoc, jež se řadí pod společný název idiopatické střevní záněty (IBD) – Crohnovu chorobu.

I já patřím mezi pacienty s chronickým zánětem tlustého střeva. Nemoc mě postupně přivedla nejen k výživě a nutričnímu poradenství. V průběhu let jsem rovněž zjistila, že v podstatě můžu jíst všechno, přestože existují potraviny, které se následně podepíší na rychlejším trávení a především vylučování. Proto také vím, že se velmi těžko nám IBD pacientům radí, co můžeme či nemůžeme jíst.

Mnoha pacientům vláknina nevadí

Ještě před pár lety lékaři radili lidem s Crohnovou nemocí i kolitidou, aby se vyvarovali vlákniny, ostře kořeněných jídel, tučných mas a podobně. Postupem let se od striktního doporučení ustoupilo, alespoň v době klidové fáze onemocnění.

V klidové fázi nemoci se dieta u pacientů s IBD nijak zvlášť neliší od zásad zdravé výživy. A stejně tak existuje mnoho pacientů, kterým vláknina nevadí a snesou prakticky jakoukoliv zeleninu nebo i ovoce. Je ale pravda, že v době akutního vzplanutí nemoci (tzv. relapsu) špatně trávím kukuřici, meloun a ananas. A zrovna ananas je i tou výjimkou, na kterou si musím dát pozor i v době klidové (tedy v době tzv. remise). Mezi další výjimky patří alkohol v jakékoliv formě, což platí u velkého procenta pacientů. Já osobně začínám mít problém i s jakýmkoliv nápojem obsahujícím alkohol, tedy i s vínem a pivem.

Často vadí dieta s obsahem nerozpustné vlákniny

A co je vlastně vláknina? Pacientům s IBD dost často vadí dieta s obsahem nerozpustné vlákniny (celulóza, lignin), tedy vlákniny, jež může dráždit zažívací trakt nestravitelnými částmi potravy. Jejím zdrojem jsou luštěniny, zelenina, ovoce, ořechy a také výrobky z celozrnných mouk.

Existuje ale i takzvaně rozpustná vláknina (pektin, inulin, gumy, hemiceluloza), jež nemusí být ze stravy vynechána a nezpůsobuje při trávení obvykle žádné potíže. Ale i nerozpustná vláknina má u pacientů v remisi svůj význam, protože upravuje střevní pasáž jako u většiny zdravých lidí. Potíže může způsobovat v době relapsu, u specifických případů a v situaci, kdy pacient po požití nerozpustné vlákniny trpí nadýmáním a bolestmi břicha.