Lapacho čaj je již od pradávna čajem Inků, kteří už mnoho let ví, jaké má tento čaj kouzelné a opravdu léčebné účinky. Je to takový malý zázrak, který světu, hlavně Evropě, představen až někdy v devadesátých letech 20. století. Tento zázračný čaj je opravdovým lékem a celý svět může být Inkům vděčný za to, že ho máme.

Lapacho je poměrně silným přírodním antibiotikem, a to s působením proti virům, bakteriím i plísním.
Můžeme ho proto používat na řadu onemocnění, jako jsou nachlazení, nemoci dýchacích cest, kašel, rýma, bronchitida, chronické záněty dutin apod. Stejně tak s ním můžeme léčit záněty v trávícím traktu, např. žaludku a další. Čaj používáme po celou dobu potíží, nebo jako prevenci.
Odvarem z lapacha lze také léčit záněty a infekční onemocnění kůže. Obklady a koupele jsou účinné i např. u některých ekzémů, akné, oparů (virus herpes), bércových vředů a jiných potíží a poranění kůže. I vnitřní užívání čaje pomáhá při léčbě těchto vnějších neduhů.

Lapacho je stále objektem odborných výzkumů, protože u něj byly objeveny tak úžasné účinky, jako je eliminace některých typů rakovinného bujenízpomalování rozvoje leukémie. Mnoho léčitelů i lékařů ho doporučuje jako doplněk léčby těchto nemocí, nebo k jejích doléčeníprevenci. Do lapacha se vkládají velké naděje v rámci boje proti nádorům, studie se snaží odhalit látky a jejich kombinace, stojící za tímto neobvyklým a efektivním účinkem. Jisté ovšem je, že k léčbě rakoviny ho užívají už po generace právě jihoameričtí indiáni, díky jejichž úspěchům se o něm dozvěděla i naše západní medicína.

Z dlouhého seznamu léčivých účinků lapacha si jmenujme ještě několik dalších vhodných indikací. Doporučuje se například při cukrovce, dokonce i k prevenci jejího vzniku. Působí i v oblasti naší nervové soustavy a pozitivně ovlivňuje produkci hormonů. Celkově posiluje imunitu a povzbuzuje naše tělo k boji s patologickými změnami v krvi a tkáních. Navíc vyrovnává složení naší krve a podporuje krvetvorbu, celkově zlepšuje zásobování tkání kyslíkem a potřebnými živinami. U některých lidí funguje i jako mírný lék proti migréněchronickým bolestem, jako jsou např. kloubů při revma, kde působí nejen proti bolesti, ale i jako lék. Pozitivní účinky má dokonce i u tak závažných nemocí jako je Parkinsonova nemocskleróza, jejichž vývoj zpomaluje a zmírňuje. Mnoho žen si chválí čaj z lapacha jako prostředku proti nepříjemným kvasinkovým infekcím, kde funguje jako prevence a lék zároveň.

Lapacho má výrazné čistící účinky, naše tělo zbavuje usazených toxinů a nebezpečných těžkých kovů. Očistné kúry s aplikací čaje z lapacha se doporučují například po chemoterapii, kdy je lidský organismus zatížen množstvím agresivních jedů a toxinů, které se usazují v tkáních. Velice úspěšně s ním ale můžeme ozdravovatregenerovat i přetížená játraledviny, je výborným přírodním doplňkem léčby například následků alkoholismu a drogových závislostí s přetížením právě těchto orgánů, ale i k běžným detoxikačním kúrám u jedinců bez vážnějších zdravotních problémů.
V rámci očistné kúry bychom měli čaj z lapacha užívat po 2-3 týdny, pak na týden vysadit a znovu opakovat. Čaj je velice lahodný a není ho třeba ani přislazovat, popřípadě trochou medu.

Lapacho čaj je lék nejen na tělo, ale i na naši nervovou soustavu. Má velmi zklidňující účinky a dokonale působí tak, abyste měli klidný spánek. Je trochu močopudný, ale díky němu, jdou z těla rychle ty látky, které ve vás nemají co dělat. Celkově je Lapacho čaj, opravdu dokonalým partnerem do života, ať už zdravých či nemocných lidí. I jako prevence proti stresu či špatnému životnímu stylu pomáhá. Udělejte si v klidu tento zázračný čaj a vaše tělo i mysl, vám bude nesmírně vděčná.

Příprava čaje: Příprava tohoto jedinečného čaje je velmi snadná. Stačí nasypat asi tak 4 čajové lžičky kůry Lapacho do jednoho litru vroucí vody, je nutné nechat přibližně 5 minut čaj povařit a následujících 15 minut se čaj louhuje. Nikdy nedávejte tento čaj do hliníkové nádoby nebo hrníčku, není to vůbec vhodné. Maximální denní dávka, která se doporučuje, jsou dva litry denně. Optimální dávkou pro každodenní pití tohoto nápoje jsou dva až tři šálky.

Přečtěte si také: Preventivní screeningová vyšetření  na ordinace.cz