Pokud se chystáte nakoupit majonézu do vánočního bramborového salátu, měli byste vědět, kterou rozhodně nebrat!

Časopis dTest se totiž nedávno při svých pravidelných kontrolách nejrůznějších výrobků zaměřil právě na majonézy. Výsledek je zarážející.

Hned tři ze sedmnácti testovaných majonéz nevyhověly potravinářské vyhlášce. Další čtyři výrobky sice zmíněný požadavek vyhlášky splnily, ale na obalu uváděly více žloutku, než ho v nich skutečně bylo.

Dříve žloutků osm, dnes pouze jeden

Klasická majonéza musí obsahovat vaječné žloutky, rostlinný olej, ocet a sůl. dTest konroloval i výrobky, v jejichž názvu se objevují slůvka „tradiční“, „babiččina majonéza“, či „originál“.

To by se ale naše babičky divily! Oborové normy z roku 1959 ukládaly výrobcům, aby na kilogram majonézy dávali osm vaječných žloutků! Podle nynější potravinářské vyhlášky č. 326/2001 Sb. stačí žloutek pouze jeden.

Jenže jak ukázaly výsledky testu, ani toto množství někteří potravináři nedodrželi.

 Které majonézy v testu propadly

  • Albert Quality light – obsah žloutků nedosáhl ani vyhláškou předepsané minimum. V této majonéze je žloutků pouze 0,8 % !
  • Albert Euro Shopper – na etiketěě se dočtete, že tato majonéza je složena mimo jiné ze 3 % vaječných žloutků. Ve skutečnosti v ní je žloutků pouze 1, 06 %!
  • Majonéza Poličanka – ani tento výrobek by neměl nést název majonéza. Obsahuje pouhých 1, 64 % žloutku.

 

Zdroj: časopis dTest