Milovníci slivovice zbystřete! Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž zjistili, že tři druhy tohoto destilátu obsahují nadlimitní množství karcinogenního ethylkarbamátu!

Co je vlastně ethylkarbamát? Toxická složka, která je přirozenou součástí kvašených potravin (např. chleba, jogurt, sojová omáčka…), vyšší koncentrace ethylkarbamátu se pak nachází v ovocných destilátech, zejména v lihovinách z peckovin.

Ethylkarbamát vzniká z pecek při destilaci. Podle mluvčího Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavla Kopřivy jsou tři způsoby, jak ve výrobku jeho přítomnost minimalizovat. Ovoce nejprve vypeckovat, nebo uspořádat zařízení při destilaci, poslední možností pak je jeho chemická neutralizace.

Ethylkarbamát je bohužel klasifikován jako karcinogenní, proto české normy povolují maximální hranici 0,4 mg v litru výrobku.

Některé slivovice kontrolované inspektory ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce však tuto normu překročily. Které to jsou?

  • Slivovice bohdanečská palírna 0,5l: země původu – Česká republika, výrobce: Zelená Bohdaneč s.r.o., šarže: L-Sli 3/10, 111107
  • Slivovice 0,2l: země původu – Česká republika, výrobce: Berry servis s.r.o., distributor: Centrální sklad ALBI Česká republika a.s., šarže: neuvedeno, obal: skleněná lahev + dřevěná zátka o
  • Lašská slivovice 0,7l: země původu – Česká republika, výrobce: Pod Skalkou s.r.o., Kunčice p.O., distributor: VD vinotéky s.r.o., šarže: 21 02 2012, obal: skleněná lahev + alkork opatřená