• 500g bezlepkové mouky
  • 150g změklého másla
  • 60g krupicového cukru
  • 300ml mléka
  • 1 droždí
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 1 vanilkový cukr, špetka soli, med na potření

Zelený čtvrtek

V tento den se začíná péct typické pečivo z kynutého těsta – sladké jidáše. Pokud se prý jí potřené medem, měly by zaručit dobré zdraví.

Nejprve si připravíme z trochy mléka, cukru a droždí kvásek, který necháme na teplém místě vzejít. Asi po 15 – 20 minutách k němu přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Opět dáme na teplé místo asi na hodinu kynout.

Po vykynutí z těsta vytvoříme požadované tvary jidášů, dáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vajíčkem a necháme ještě chvilku kynout.

Pečeme při 180 – 200 °C asi 20 – 25 minut.

Po upečení ještě horké potřeme rozehřátým horkým medem.

Přečtěte si také: Léčba alergie pomocí antihistaminik vás nemusí uspat na ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.