Po větším množství jídla, tučném jídle nebo po zvýšené konzumaci alkoholu se u některých lidí dostaví pálení žáhy. Vzniká tak, že se obsah žaludku vrací zpátky do jícnu a podráždí jej.

Které potraviny nám mohou pomoci

Fazolové lusky mají velký obsah draslíku, jsou lehce stravitelné a pro organismus dobře využitelné, takže se doporučují jako lék při překyselení žaludku. Často stačí jedna sezona, po kterou se fazolky konzumují, aby se člověk zbavil potíží, projevujících se mimo jiné i pálením žáhy.

Kyselé zelí přestože chutná kysele, je užitečným prostředkem proti překyselení a pomáhá při nadprodukci žaludečních kyselin.

Je také vhodné, pokud možno denně, sníst misku zeleninového salátu, jehož základem jsou okurky.

Účinně pomáhá čerstvá vylisovaná šťáva z mrkve, alespoň 200 ml denně.

Zkuste žvýkat plátek syrové brambory či kousek bílého chleba, čímž dojde k vázání přebytečných kyselin. To by mělo překyselení organismu upravit.

Trpíte-li pálením žáhy, zkuste sníst banán.

Pomáhá vypití většího množství vody, nejlépe sklenka vlažné vody po jídle nebo heřmánkový či mátový čaj.

Okamžitou úlevu při pálení žáhy přináší mléko.

Podle nedávné studie zmírnilo žvýkání žvýkačky bez cukru pálení žáhy u 70 % sledovaných osob.

Mandle – denně snězte pár mandlí, které blahodárně působí na Váš žaludek.

Kromě tradičně užívané jedlé sody by vám mohl pomoci i kefír, jogurt, rýže a kukuřice.

Prevence pálení žáhy

  • sledujte potraviny, které vám způsobují potíže a těm se příště obloukem vyhněte
  • při jídle nespěchejte, pořádně kousejte a vyvarujte se pouze jedné velké porce denně (už vůbec ne na večer), rozložte si jídlo na celý den
  • odpusťte si příliš ledové či horké nápoje
  • vyvarujte se sklánění se nad talířem a veškerých činností záhy po jídle v předklonu
  • snižte ve svém životě stres, stahování žaludku s ním spojené ho totiž nutí vyrábět více žaludečních šťáv
  • omezte kouření, obsažený nikotin uvolňuje žaludeční svěrač
  • neutahujte pas těsným oblečením nebo páskem
  • spěte tak, aby hlava byla výše než nohy
  • vyhněte se nadváze

Všeobecně platí, že z jídelníčku je třeba vyloučit vysokotučné potraviny, příliš kořeněná a pálivá jídla, moučníky a pečivo z kynutého těsta, kyselé ovoce a těžko stravitelné i zeleninové pokrmy. Třeba taková kapusta, syrová paprika, cibule, česnek, luštěniny a vařená vajíčka dokáží udělat pěknou neplechu. Stejně tak sycené nápoje, ředěné džusy, zrnková káva, bílé víno a většina druhů alkoholu.

Pálení žáhy můžeme předejít, když zmenšíme porce jídla, najíme se v průběhu dne vícekrát a nepřejídáme se.

Přečtěte si také:

Trápí vás nadýmání?

na Ordinace.cz