Průzkum, zaměřený na konzumaci zeleniny mezi českými kojenci a batolaty ve věku 7 – 24 měsíců, který realizovalo Poradenské centrum Výživa dětí, ukázal, že téměř 80 % dětí zařazených do průzkumu konzumuje menší než doporučenou denní dávku zeleniny. Přitom právě kojenecký a batolecí věk je pro položení základů stravovacích návyků naprosto klíčový.

Co může nedostatek zeleniny a ovoce ve stravě dětí způsobit zdravotně, to najdete na www.ordinace.cz.

Nedostatek zeleniny v jídelníčku českých batolat je obrovská hrozba pro jejich budoucí zdraví. Není to ale jediný nešvar. Vedle nedostatečného množství je dalším problémem nedostatečná rozmanitost podávané zeleniny. Více než 70 % dětí dostává na svůj talíř 5 a méně druhů. Mezi nejčastěji konzumovanou zeleninu patří mrkev, brokolice, petržel, celer, hrášek a květák. Naopak vůbec se v nich neobjevil např. chřest. Rodiče preferují spíše vařenou formu před syrovou. Z převážné části pak zelenina pochází z obchodu a to jak syrová a mražená, tak ve formě hotových příkrmů.

„Ze strany rodičů se často setkáváme s argumenty, že jejich dítěti zelenina prostě nechutná a tím je pro ně odmítání zeleniny vyřešeno. Pokud se v takovém případě jedná o kojence či batole, tzn. dítě ve věku do 36 měsíců, je taková argumentace zcela neopodstatněná, dalo by se říci alibistická. V tomto věku se totiž stravovací návyky, stejně jako preference různých chutí, teprve utváří. Je proto nutné dětem i odmítanou zeleninu podávat opakovaně, aby mělo čas novou chuť přijmout. Než dítě novou chuť jakékoliv potraviny, zeleninu nevyjímaje, přijme, potřebuje běžně i 15 opakování. Pokud rodiče vytrvají a bez nepříjemného nucení zeleninu prostě nabízí, v ideálním případě si na ní před zraky svých nejmenších také pochutnávají, výsledek se zcela jistě dostaví. Touto investicí zajistí dítěti žádoucí chuťové preference a stravovací návyky, které mu zůstanou po celý život. Dítě, kterému rodiče tento vklad dají, téměř jistě nebude v dospělosti patřit k těm, kteří zeleninu považují jen za dekorační prostředek na talíři plném lákavějších dobrot,“ říká Hana Knížková, DiS., nutriční terapeutka Poradenského centra Výživa dětí.

Pokud se ale přece jen stane, že dítě zeleninu přijímá v menší než požadované míře, je dobré si vzít na pomoc několik triků, jako např.:

  • přidávat zeleninu do jídel, která už dítě toleruje
  • nabízet dítěti syrovou zeleninu před jídlem, když je nejhladovější
  • vhodné druhy zeleniny nabízet jako „jídlo do ruky“
  • nakupovat a připravovat zeleninu společně s dítětem
  • zatraktivnit nabízenou formu – např. připravit vhodné omáčky k namáčení (dipp) apod.