Chuťově fádním či tučným jídlům dodává správný říz a palčivost hořčice. Vyrábí se z mletých semen zemědělské plodiny hořčice, octa, soli, koření a cukru. Kromě těchto závazných přísad může být hořčice uměle přibarvena a také chemicky konzervovaná. Podle způsobu mletí hořčičných semen, jejich barvy a případných dalších přísad se hořčice rozlišuje na plnotučnou, kremžskou a speciální.

Hořčice plnotučná je z jemně mletých semen neodtučněné hořčice bílé, z kilogramu semen se vyrobí asi šest kilogramů hořčice. Musí obsahovat nejméně pět procent cukru, nejméně dvacet procent sušiny  a také nejméně 3,6 procenta tuku. Limit pro obsah soli stanoven není. V plnotučné hořčici smí být nejvýše 2,5 procenta kyseliny octové.

Hořčice kremžská navíc obsahuje přídavek hruběji drcených semen hořčice černé a ve srovnání s plnotučnou má také více cukru. Toho musí obsahovat nejméně 16 procent. Na rozdíl od plnotučné je méně kyselá, smí totiž obsahovat nejvýše 1,9 procenta kyseliny octové. Kremžská hořčice má více sušiny než plnotučná. Vyhláška ukládá, že kremžská hořčice musí obsahovat nejméně 32 procent sušiny. Limit pro tuk a sůl stanoven není.

Hořčice speciální je obohacena zeleninou či ovocem nebo se upravuje různými přísadami podle chuťových zvyklostí v jiných zemích. Na etiketě musí být uvedeno, o jaký typ hořčice jde či jaká ochucující složka byla do výrobku přidána. Obsah cukru, tuku, soli a kyseliny octové stanoven není.

Vůně a chuť – pro hořčici plnotučnou a speciální má být řízná, palčivá; hořčice kremžská musí být navíc ještě nasládlá.

Vzhled a barva – kašovitá hmota bez hrubých částic, barva jasně žlutohnědá u přibarvených, šedožlutá u nepřibarvených – tak zní standard pro hořčici plnotučnou. V hořčici kremžské musí být zřetelné hrubé částice drceného semene hořčice černé. V hořčici speciální pak částice přidané zeleniny nebo ovoce.

A jak dopadl Test hořčič 2014?

Časopi dTest otestoval 14 plnotučných a tři speciální včetně jedné s označením dětská. K pozitivním zjištěním patří, že žádný z výrobků neobsahoval umělá barviva, ačkoli jsou v hořčici povolena. Polovina výrobků se obešla i bez chemických konzervantů. Slabou stránkou byly chuťové vlastnosti testovaných hořčic.

Zdroj. dTest

Přečtěte si také: Řepkový olej nám prospívá  na ordinace.cz