Je kuskus součástí vašeho jídelníčku, nebo patříte mezi ty, kteří ho ještě ani neochutnali? Kuskus je velmi zdravou potravinou, která má blahodárný vliv na naše zdraví. Můžete si z ní připravit celou řadu chutných pokrmů.

Kuskus (cous cous) pochází ze severní Afriky a je tradiční potravinou Berberů – za jeho domovinu je tak možné považovat Maroko, Tunisko či Alžírsko. Také název pokrmu pochází z berberského slova „suksu“ či „kseksou“. A co to ten kuskus vlastně je? Možná se to na první pohled nezdá, ale ve skutečnosti jde o těstovinu. Vyrábí se mletím a drcením tvrdozrnné pšenice, která nakonec získá formu nažloutlých droboulinkých kuliček. Kuskus tedy byl a stále je základní a také velmi oblíbenou potravinou severoafrické kuchyně. Dnes už je kuskus rozšířený po všech kontinentech a koupíte ho snad v každé zemi. Těší se popularitě. U nás ho najdete v mnoha supermarketech či obchodech se zdravou výživou.

Kuskus by měl být součástí zdravého jídelníčku. Dokáže výborně nasytit, dodat energii a zároveň je lehce stravitelný a nutričně vyvážený. Obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor. Chcete-li, aby kuskus měl těchto látek co nejvíce, dejte přednost celozrnnému kuskusu, který v sobě uchovává více výživných látek. Celozrnný kuskus se hodí i jako potravina při držení různých redukčních diet. Kuskus je nejen zdravou, ale také velmi chutnou alternativou tradičních příloh, jako jsou těstoviny, rýže, brambory nebo u nás tolik oblíbené knedlíky.

Konzumace kuskusu má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka. Má v sobě antioxidanty, které chrání tělo před různými nemocemi tím, že ničí volné radikály. Díky zdravému složení kuskusu jde o vhodnou prevenci srdečně-cévních chorob, ale i různých rakovin. Kuskus také přispívá k detoxikaci organismu a zlepšuje činnost střev. Kuskus je vhodný i pro diabetiky či pro ty, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem či cholesterolem.

A hlavní výhoda kuskusu? Nevaří se! Zalijete jej vodou a je to!

Cholesterol není jenom strašák.Více čtšte v článku Strašák cholesterol? Tak jednoduché to není na ordinace.cz.