Osteoporóza ohrožuje zejména ženy. Rozvíjí se dlouho a jejím prvním projevem může být zlomenina po zdánlivě lehkém úrazu. Riziko zlomeniny způsobené osteoporózou je 1:6, tedy vyšší než riziko karcinomu prsu (1:9). Správnou výživou s dostatkem vápníku a dalších prvků jako je vitamín D, hořčík, zinek a třeba vitamín K můžeme pro pevnost našich kostí udělat mnoho.

Medicínsky jde o progresivní onemocnění skeletu projevující se úbytkem kostní hmoty. Kosti jsou velmi náchylné ke zlomeninám. Celosvětově trpí touto nemocí 200 milionů žen, tedy každá třetí žena ve věku 60 až 70 let a dvě třetiny žen nad 80 let. V České republice je 600 000 nemocných.

Tato nemoc nemá žádné zvláštní projevy, většinou se zjistí až když si pacient způsobí zlomeninu po menším pádu. „Rentgen odhalí osteoporózu při třiceti až čtyřicetiprocentním úbytku kostní hmoty, ale to už je dost pozdě,“ uvádí MUDr. Hana Pospíšilová a připomíná další příznaky onemocnění: ztrátu tělesné výšky,trvalé  bolesti zad nebo deformování páteře – kulatá záda.

„Některé rizikové faktory jako je věk, pohlaví či rasa neovlivníme. Ovlivnit ale můžeme dostatek kostní hmoty, která se vytváří do třiceti let,“ upozorňuje lékařka.

Rizikovým je také nedostatek estrogenu u žen a testosteronu u mužů, protože ačkoliv častěji trpí touto nemocí ženy, ani muži nejsou před osteoporózou imunní.

Kvalita a množství kostní hmoty je ze 75 až 80 % dána geneticky. Významnou úlohu sehrávají i další faktory jako jsou hormonální změny u žen v menopauze, věk, nízká tělesná hmotnost, nedostatečná pohybová aktivita, kouření a nesprávná výživa.

Právě způsob výživy v období dětství a dospívání ovlivňuje nárůst kostní hmoty, v dospělosti zabraňuje nadměrným ztrátám kostní hmoty.

Výživa je důležitá pro prevenci i léčení

Osteoporóza spadá pod progresivní systémové onemocnění skeletu.  Projevuje se úbytkem kostní hmoty a změnou stavby kostní tkáně. Nemoc se rozvíjí dlouho, může se projevit až zlomeninou vzniklou bez většího násilí nebo úrazu. Její následky bohužel vedou k bolestivým stavům.