Játra fungují jako hlavní detoxikační orgán těla a kromě toho zastávají i spoustu dalších nezbytných činností. Pokud jsou přetížená, ovlivní to negativně fungování celého těla.

Játrům prospívá pití čajů, konkrétně ostropestřce mariánského či kopřivového a zvýšená konzumace zeleniny s vyšším obsahem betakarotenu (např. červená řepa nebo černá ředkev). Ideální je vyhýbat se chemicky upraveným potravinám, jejichž zpracování játra zatěžuje.

Jak pročistit játra

Aby mohla játra správně fungovat, vyžadují vysoké množství vitaminů a minerálů. Zvýšeným příjmem zeleniny a zeleninových šťáv navíc podpoříte jejich detoxikační schopnosti. Vhodné jsou především mrkev, řepa a listová zelenina, dále pak česnek, cibule a brokolice, které obsahují síru, jež je potřebná ke zvýšení schopnosti detoxifikace jater.

Přínosná jsou také rozemletá lněná semínka a lněný olej, které játrům pomáhají filtrovat nadbytečné hormony. Důležitý je rovněž dostatečný příjem tekutin, přes den byste měli vypít alespoň osm sklenic čisté vody. Vodu můžete ochutit čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, citron totiž podporuje detoxikační schopnost jater.

Pomohou bylinky

Existují rostliny, které přímo podporují detoxikaci jater a při problémech s játry rozhodně stojí za to je vyzkoušet.

Ostropestřec mariánský

Hlavní léčivou složkou v této zázračné bylince jsou flavonolignany silybin, silydianin a silychristin, kterým se souhrnně říká silymarin. Tyto látky chrání játra tím, že zabraňují vniknutí toxických látek do jaterní tkáně. Navíc podporují regeneraci poškozených jaterních buněk a posilují imunitní systém. Plod ostropestřce se užívá při poškození jater při žloutence, cirhóze či otravách alkoholem, drogami, průmyslovými jedy nebo houbami.

Smetanka lékařská  

Pampeliška je výborná léčivka a jedna z nejlepších pro játra vůbec. Kořen poskytuje játrům očistnou kůru a posiluje jejich funkci, je také vhodný při léčbě hepatitidy a žloutenky. Mladé listy podporují metabolismus a trávení, jelikož stimulují uvolňování žluče z jater a žlučníku. Pampeliška také pomáhá při prevenci žlučových  kamenů.

Artyčok zeleninový

Artyčoky jsou nejenom lahodné, ale také prospívají zdraví. Listy a kořeny podporují činnost jater, působí detoxikačně, pomáhají regeneraci jater a podporují tvorbu žluči. Tato zelenina rovněž pomáhá při zažívacích potížích, podporuje funkci slinivky a zlepšuje metabolismus. Artyčok je součástí bylinných čajů, které se užívají při nemocech žlučníku.

Kurkuma

Kurkuma nebo také indický šafrán, který je běžnou součástí kari koření, má výborné protizánětlivé účinky a funguje jako účinný antioxidant. Tento žlutý zázrak je již po staletí jedním ze základních pilířů tradiční čínské medicíny, ale jeho pozitivní účinky na zdraví prokazují i moderní vědecké studie. Kurkuma pomáhá regenerovat jaterní buňky, čistí je od jedů a zvyšuje produkci žluče. Výzkumy také ukázaly pozitivní vliv kurkumy na mozkové kognitivní funkce.

Co játrům neprospívá

Játrům naopak neprospívají všechna ochucovadla, barviva, konzervanty a další toxiny v potravinách, které musí játra složitě přefiltrovat. Podobným potravinám bychom se proto měli vyhýbat, abychom játra nepřetěžovali. Játrům rovněž neprospívá rafinovaný cukr a umělá sladidla, margaríny, ztužené tuky, smažené pokrmy a zvýšený příjem živočišných tuků.

Nevhodné je také přejídání a samozřejmě alkohol a kouření. Zničující je pro játra rovněž znečištěné prostředí a stres.

Přetížená játra přispívají k mnoha nemocem jako alergie, artritida, astma, chronická únava, deprese, bolesti hlavy a migrény, vysoký krevní tlak, vysoké hladiny cholesterolu, hormonová nerovnováha, poruchy imunitního systému, obezita nebo kožní problémy.

Přečtěte si také: Nebezpečný mlýnek na maso  na ordinace.cz

Péče o játra se vyplatí

Jaterní onemocnění nejsou vůbec vzácností a často se vyskytují i v chronické formě vyžadující dlouhodobá léčebná opatření. Játra ničí jak chemické látky, tak i infekce – hepatitidy. Největším nepřítelem je ale alkohol. Více o nemoci se dovíte na www.ordinace.cz.