Jak správně upravovat potraviny? Někdo si potrpí na smažená jídla, jiný na dušená či vařená. Obecně však platí, že nejvhodnějším způsobem tepelné úpravy pokrmů je dušení, vaření a vaření v páře.

Při takové tepelné úpravě vzniká nejmenší množství škodlivých látek a pro úpravu pokrmů nemusí být použito velké množství tuku. Určitým rizikem může být ztráta vitamínů nebo minerálních látek následkem dlouhého vaření.

Saláty nekrájejte, přicházíte tak o cennou kyselinu listovou

Pozor je ale třeba dávat již před vlastní tepelnou přípravou pokrmů – například obsah velmi citlivé kyseliny listové klesá při kontaktu s kovem, tedy při krájení. Z tohoto důvodu je lepší saláty pouze důkladně oprat a natrhat.

Zeleninu se obecně doporučuje vařit pouze krátce, optimální je dušení v páře nebo použití parního hrnce. Hotovou zeleninu, ať syrovou nebo dušenou, je vhodné zakapat několika kapkami kvalitního olivového oleje, zvýší se využitelnost v tuku rozpustných vitamínů.

Při smažení, pečení a fritování dochází k oxidaci použitého tuku.

Oproti předchozím tepelným úpravám patří smažení, grilování na dřevěném uhlí a pečení k méně vhodným tepelným úpravám pokrmů a to hlavně ze zdravotního hlediska.

Například při grilování vzniká řada škodlivých látek, které mohou podporovat vznik některých nádorů.

Při smažení, pečení a fritování navíc dochází k oxidaci použitého tuku. To vede ke vzniku tzv. volných kyslíkových radikálů, tedy velmi aktivních látek, které se značnou měrou podílejí na vzniku nádorových onemocnění a nemocí srdce a cév. Tyto antioxidační látky se nacházejí především v syrové zelenině a ovoci, proto se doporučuje jíst ke smaženým nebo pečeným jídlům velký zeleninový salát.

Smažený kuřecí řízek? Kalorická bomba

Smažená jídla navíc představují kalorickou bombu. Například kuřecí prsa připravená bez tuku obsahují 430 kJ, kuřecí přírodní řízek 620 kJ a kuřecí řízek smažený poskytne energii 1 940 kJ.

Doporučuje se proto smažená jídla buď zcela vyřadit z jídelníčku, nebo je alespoň omezit na minimum. V takovémto případě je vhodné pokusit se snížit obsah tuku tím, že se například usmažený řízek ponoří na několik vteřin do vroucí vody nebo se pečlivě vysuší papírovým ubrouskem.

 

Zdroj: www.zijzdrave.cz

Naučíme vás žít zdravěji.