Odborníci na výživu se jednohlasně shodují, že ryby mají řadu předností, díky kterým bychom měli ryby zařadit do našeho jídelníčku minimálně 2 x týdně. Je již pouze na vás, zda zvolíte mořské či sladkovodní ryby. Obecně lze říci, že mořské ryby obsahují více nenasycených mastných kyselin, ale současně mohou u citlivých jedinců častěji způsobit alergickou reakci. Jak sladkovodní, tak mořské ryby v sobě ukrývají kvalitní bílkoviny. Tučnější ryby mají vyšší energetickou hodnotu, ale za to jsou tyto tuky pro naše tělo poměrně příznivé. Dáte-li si menší porci rybího masa, dodáte svému tělu asi čtvrtinu doporučené denní dávku bílkovin. Rybí maso by si měli dopřávat především diabetici, lidí trpící kardiovaskulárním onemocněním a vysokým krevním tlakem.

Nesmíme zapomenout také na děti, pro které jsou ryby velmi důležité! Pro děti představují ryby velmi kvalitní a snadno stravitelné bílkoviny. Snažte se tedy proto zařadit svému dítěti ryby do jídelníčku. Pro zdraví našich dětí je vhodné jíst rybí maso také z důvodu obsahu vitaminu D a minerálních látek – selen, vápník, jod atp. V poslední době se velmi často zmiňují ryby v souvislosti s vícenenasycenou mastnou kyselinou z řady omega 3, které mají rovněž velmi příznivé účinky na vývoj dětí. Starší generace si jistě vzpomínají na rybí tuk podávaný na lžičce, který nikdo neměl rád.  Omega 3 podporuje zdraví srdce a cév, snižují srážlivost krve a podporují správnou funkci sítnice v oku. Vědci také dokázali, že jsou to právě omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které jsou nedílnou součástí správné funkce mozku. Díky dostatečnému přísunu těchto látek se může mozek a nervová soustava u vašeho dítěte rozvíjet podstatně rychleji a lépe. U dětí se přísun těchto látek projeví především v možnosti se rychleji učit, snadnějšího pamatování a bystrostí.

Přestože jsou ryby velmi zdravé, vždy záleží na jejich úpravě. Ryby byste si měli připravovat co možná nejpřirozenějším způsobem. Díky bylinkám, zelenině a omáčkám může dostat vždy vaše ryba nezaměnitelnou a dokonalou chuť.

Abyste svému tělu dodali opravdu maximum zdraví prospěšných látek, které rybí maso poskytuje, měli byste se vždy snažit kupovat čerstvé ryby. Vzhledem k cenám čerstvých ryb si mnoho lidí dopřává alespoň mražené nebo ryby v konzervách. Mražená ryba není sice tak kvalitní jako čerstvá, ale i tak obsahuje vysoké procento zdraví prospěšných látek. Přestože jde zde jedno úskalí, které by si měli konzumenti mražených ryb vždy hlídat. Jedná se o obsah zmrzlé vody v rybě. Tento údaj naleznete vždy na etiketě zmražené ryby. Při výběru vhodné ryby vždy používejte selský rozum. Jestliže se vám zdá ryba příliš levná, něco zde asi nehraje.

Přečtěte si také:

Pravidlo v boji proti infarktu: Změňte tuk!

na Ordinace.cz