Afty jsou drobné vřídky v ústní dutině, které člověka dovedou hodně potrápit. Objevují se znenadání a způsobují nám bolest při jídle, pití, mluvení i líbání.

Pokud trpíte na afty, může být příčinou nedostatek vitamínů skupiny B a kyseliny listové. Do jídelníčku tedy zařaďte celozrnné potraviny, tmavozelenou listovou zeleninu, brambory, ořechy a obilné klíčky. Kyselinu listovou doplníme zejména, pokud budete konzumovat brokolici, květák, kapustu, rajčata, okurky a listové saláty.

Vhodnou potravinou jsou také semena, zejména dýňová, která jsou bohatým zdrojem zinku. Tento stopový prvek je důležitý pro obranyschopnost organismu.

Další možnou příčinou aft může být nedostatek vitamínu C, který posiluje imunitu, napomáhá hojení sliznic a řadě dalších procesů. Přirozeným zdrojem céčka nejsou citrusy, jak se traduje, ale spíše černý rybíz, šípky, růžičková kapusta, kyselé zelí, brokolice nebo rakytník.

Je důležité zvýšit i příjem bioflavonoidů, chemických látek, které zvyšují účinnost tohoto vitamínu a jsou obsaženy zejména v ovoci. Bohatým zdrojem těchto látek jsou ostružiny, třešně, švestky a černý rybíz.

Pomocníkem proti tvorbě aft je obyčejná cibule. Obsažené sirné sloučeniny působí preventivně při tvorbě těchto puchýřků.

Pozitivní účinky na záněty sliznic má pravidelné pití a výplachy dutiny ústní čajem rooibos.

Přečtěte si také:

Afty – nejčastější nemoc dutiny ústní

na Ordinace.cz