Máte-li obavy z toho, že jogurty obsahují barviva a další přídavné látky, zkuste kupovat pouze bílé a vyráběné v Čechách. Chcete-li jej ochutit, použijte třeba marmeládu vlastní výroby nebo to, co máte rádi. Budete tak vědět, co jíte.

Proč se do jogurtů dávají barviva nebo konzervanty? Dřív měl trvanlivost tři dny a byl dobrý,“ napsala nám jedna z čtenářek.

Na její dotaz odpovídá odborník na mléko a mléčné výrobky ing. Jiří Kopáček:

„Do jogurtů se tyto látky jako takové nedávají. Pokud tam jsou, dostávají se tam z ochucujících složek – to je tak zvaný „přenos“. Výrobce např. jahodové ovocné složky použije k zintenzivnění barvy jahod extrakt z řepy, protože jinak by barva byla mdlá a spotřebitel by ji odmítnul. A takto se pak tato barva dostane „přenosem“ do ovocného jogurtu. Podobné to může být i u aromat. Konzervanty se alespoň u nás nepoužívají vůbec.

Dnešní delší trvanlivost jogurtu než uvedené tři dny není dána tím, že by ve výrobku byly konzervanty, ale jednoduše proto, že mikrobiologická kvalita výrobku a vysoká hygiena výroby, která limituje možnost případné reinfekce, navíc i aseptické výrobní postupy (tedy bez přístupu vzduchu) prostě tuto dlouhou trvanlivost umožní a dovolí.

A to je právě ten rozdíl mezi jogurty před X lety a jogurty vyráběnými dnes. Není to žádný podfuk, je to jenom pokrok techniky a technologie a zákazník by to měl ocenit. Na výrobcích však je, aby mu to dokázali správně odkomunikovat.“