Tomio Okamura

Tomio Okamura

„Dbám na zdravou výživu, ale spíše přirozeně, od malička mě totiž rodiče naučili jíst zeleninu či mořské ryby, takže je to pravidelná součást mého jídelníčku a chutná mi to,“ říká Tomio Okamura.

Narodil se v Tokiu moravské mamince a japonskokorejskému otci. Dětství prožil střídavě v bývalém Československu a v Japonsku. Tam však prožil celkem pouze necelých deset let.
Snad právě proto má rád také českou kuchyni. „Miluji česká jídla, prožil jsem v Čechách drtivou většinu svého života a díky své moravské mamince si vždy pochutnám třeba na tradiční moravské zabijačce nebo na frgálech.“
A aby potvrdil své moravské kořeny, letos vypálil svoji první slivovici. I když se nevyhýbá ničemu, správné jídlo považuje za klíčové na cestě ke zdraví. „Takže jím pokud možno zdravě, chutně a zároveň se snažím i střídmě,“ dodává.
A abychom ochutnali některá jídla inspirovaná Japonskem, předal nám recept na zmrzlinu z japonského čaje a osvěžující letní salát s nudlemi.