• 6 vajec
  • 200 g cukru
  • 240 g bezlepkové mouky (PROMIX-PK)
  • 1/2 dcl vlažné vody

Žloutky vyšleháme s polovinou cukru, přidáme vodu a vmícháme bezlepkovou mouku.

Z bílků ušleháme tuhý sníh s druhou polovinou cukru.

Obě hmoty spojíme a nastříkáme na plech piškoty. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.

 

Přečtěte si také:

Potraviny pro celiaky budou od roku 2015 zřejmě levnější

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.