• 5–6 krajíců tvrdšího chleba
  • 3 šálky mléka
  • 4 polévkové lžíce změknutého másla 3 vejce
  • ½ šálku práškového cukru
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 balíček vanilkového cukru, ¼ čajové lžičky soli
  • ¼ čajové lžičky skořice

Krajíce chleba nejdříve zlehka opečeme na oleji dozlatova, pak je ještě teplé potřeme máslem, nařežeme na menší kousky a vložíme do pekáče vytřeného máslem. Vejce jemně vyšleháme ve vyšší misce, přidáme sůl, cukr skořici, vanilku a nakonec vřelé mléko. Takto získanou omáčkou pomalu zalijeme chléb v pekáči, necháme stát10 minut, přičemž kousky chleba jemně vtlačujeme do omáčky, aby jí co nejvíce vsákly. Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně půl hodiny. Podáváme teplé nebo studené; vhodnou přílohou může být kompot.

Nemocní potřebují vysocekalorickou stravu.