• Balíček listového těsta
  • 250 g 45% sýru eidamského typu
  • 150 g Nivy
  • Šálek mléka
  • 2 vejce
  • 1 syrová cibule
  • 200 g šunky
  • 4 žampiony
  • Kousek másla
  • Sůl, pepř
  • Tabasco
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • Koření Vegeta
  • Olivy
  • Strouhaný parmazán na ozdobu

Slaný koláč Quiche (čti kiš) pochází z Francie. Původně se připravoval z chlebového těsta, které časem nahradilo listové. Patří mezi jasné kulinářské favority MUDr. Petra Arenbergera. Příprava je sice jednoduchá, ale vyžaduje trpělivost, jelikož pokrmu svědčí, když se ochucené těsto nechá odležet.

Na plech vymazaný máslem položíme vyválené těsto, vtěsnáme ho i na okraje, propícháme ho vidličkou po celé ploše, aby „dýchalo“. Potřeme francouzskou hořčicí a posypeme oreganem a Vegetou (i okraje). Po celé ploše položíme na kolečka nakrájenou syrovou cibuli, kostky šunky a plátky žampionů podušené na másle. V tomto stavu lze polotovar ponechat pokrytý potravinovou fólií i do druhého dne. Do misky nastrouháme 200 g 45% eidamu a 150 g sýru Niva, přidáme šálek mléka a syrová vejce. Vše promícháme se sladkou paprikou, pár kapkami tabaska a špetkou mletého pepře. Těsně před pečením sýrovou hmotu vyklopíme na pekáč  s připravený těstem a rovnoměrně ji rozetřeme. Dáme péct na 190 °C po dobu 40 minut. Zhruba 10 minut před koncem vsázíme na povrch několik oliv a lehce posypeme nastrouhaným parmazánem, aby se vytvořila optimální křupavá krusta.

 

Co bude dnes dobrého

Osobnosti svého oboru, ať již se jedná o lékaře, umělce, dietní poradkyně, nebo profesionální kuchaře, mají k jídlu osobitý vztah. Obyčejně velmi kladný. Někdo nedá dopustit na maso, jiný si libuje v těstovinách, další dává přednost zelenině a nepohrdnou ani moučníkem. V této rubrice máte možnost nahlédnout "pod pokličku" jejich stravovacích zvyklostí. Naservírují vám své oblíbené pokrmy, včetně podrobného postupu, abyste se mohli nechat inspirovat.