Na jaře je třeba začít s konzumací vitamínů. Pokud už nezabírají různé druhy ovoce a zeleniny z obchodů, které jsou většinou nějakým způsobem chemicky upraveny, tak vám nezbude, než si zasadit nějakou plodinu doma za oknem. A pažitka je ta pravá.

Pažitka je ceněna pro velký obsah bílkovin, je zdrojem vitamínu C i B2 a celé řady minerálů, jako je sodík, vápník, železo nebo fosfor.  Má jemné cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá, v sušeném stavu ztrácí své aroma. V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit cibuli, která má mnohem výraznější chuť i aroma, ale např. i do houbových pokrmů. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídel na talíři.

Pažitka působí preventivně  proti rakovině, mrtvici i skleróze, pomáhá při nervových onemocněních a podstatně napomáhá v boji proti vysokému krevnímu tlaku.

Pažitka stimuluje imunitu a má dezinfekční účinek. Tím, že jí budeme pravidelně konzumovat, předejdeme různým virózám a bakteriálním infekcím.

Využití pažitky je bohaté rovněž v léčebném stravování. Hlavně u chorobných stavů, kdy je z diety vyloučeno koření, tvoří spolu s petrželovou natí jediné dochucovadlo a navíc i ozdobu pokrmů. Pažitka zvýrazní slanou chuť a jídlo se už nemusí tolik solit.

Přečtěte si také:

Trápí vás nadýmání?

na ordinace.cz