Dá se jíst téměř kdekoli, snadno se loupe, je chutný a rychle zasytí.

Nedá se říct, že by byl banán zázračným všelékem, ale jeho pozitivní účinky se mu nedají upřít. Velkou roli dokáže sehrát při:

  • depresích
  • snižování krevního tlaku
  • anémii
  • zlepšení výkonnosti mozku
  • trávení
  • žaludečních vředech
  • odvykání kouření
  • nadváze
  • kocovině

Podle výzkumů se lidé trpící depresí cítí výrazně lépe po konzumaci banánu. Vysvětlení je takové, že banán obsahuje aminokyselinu tryptophan, kterou tělo přemění na serotonin, ten uvolňuje relaxační prvek a zlepšuje náladu.

Vitamín B6 v banánech obsažený dokáže regulovat hladinu glukózy v krvi, což se také příznivě pomítne na zlepšení nálady. Tohoto efektu mohou zkusit využít ženy, které trpí premenstruačním syndromem (PMS).

Banán má extrémně vysoký obsah draslíku a přitom nízký obsah soli, to z něj dělá perfektní nástroj v boji proti vysokému krevnímu tlaku, potažmo proti infarktu.

Slabost, závratě, bledost, únava patří k příznakům anémie. V tomto případě banán pomáhá stimulovat hemoglobin (krevní barvivo) v krvi svým vysokým obsahem železa.

Studenti mohou využít toto tropické ovoce ke zlepšení koncentrace (nejen) při zkouškách.

Zácpa neboli obstipace postihuje přibližně 20 % populace, častěji ženy. Banán obsahuje vysoký podíl vlákniny, a tak je možné vyzkoušet úpravu činnosti trávicího traktu do normálu s jeho pomocí případně před použitím laxativ (léků proti zácpě).

Banán lze považovat za dietní jídlo při zažívacích problémech a žaludečních vředech pro jeho hladkou texturu a jemnost. Je to jediné ovoce, které může být používáno bez bolestí i v chronických případech. Banán dokáže neutralizovat nadměrnou kyselinu a snižuje podráždění tím, že jemně obalí stěny žaludku.

Vitamíny B6, B12 obsažené v banánech, draslík a magnézium umějí pomoci s odvykáním kouření, s překonáním abstinenčních příznaků způsobených nedostatkem nikotinu.

Když jsme přepracovaní a „honíme termíny“, není na vyváženou stravu často kdy. Sáhneme po čemkoli, co je po ruce, lhostejno, jestli je to čokoláda nebo tyčinky. Tímto způsobem na sebe nadváha nebo i obezita nedají dlouho čekat. Rada zní: kus banánu s vysokým podílem uhlohydrátů požitý každé dvě hodiny pomůže udržet hladinu cukru v těle v normě a nadbytečná kila nemusejí přibývat.

Pokud jsme byli včera na večírku a vypili jsme o něco více alkoholu, je pravděpodobné, že se ráno necítíme nejlépe. Na zlepšení stavu umí rychle zapracovat banánovo-mléčný shake oslazený medem. Banán utiší žaludek a s pomocí medu obnoví nazpět harmonickou hladinu cukru v těle, zatímco mléko znovu zavodní organismus.

Při srovnání banánu s jablkem se ukazuje, že banán má v sobě čtyřnásobně více proteinů, dvojnásobně více uhlohydrátů, tři krát víc fosforu, pět krát více vitamínu A a železa, a dvojnásobek jiných vitamínů a minerálů.