Spánek patří mezi nejdůležitější a nezbytné předpoklady dobré kondice a svěžího vzhledu. Ale kdo z nás by neznal potíže s usínáním? Než sáhnete po tabletce na spaní, zkuste využít účinných látek některých potravin.

Jablko – Snědené před spaním uklidní a přispěje ke klidnému spánku.

Mléko a mléčné výrobky – jsou bohaté na látky, které navozují spánek. Rada našich babiček:vypijte před spaním sklenici teplého mléka se lžičkou medu.

Banány – Jsou výborným uspávacím prostředkem s nedostižnou kombinaci účinných látek. I banánové chipsy se zaslouží o vaši dobrou náladu a klidný spánek.

Čokoláda s vyšším podílem kakaa – Je jedním z nejchutnějších „prášků na spaní“. Má pozitivní vliv na naší náladu, pocity štěstí a spokojenost, čímž napomáhá usínání.

K potravinám, které obsahují substance s „uklidňujícím účinkem“ patří také mrkev, ořechy a semínka, ale i celozrnný rohlík, toust, ovesné vločky či cereálie.

Mořské ryby – obsahují omega-3 mastné kyseliny a tyto látky podporují zdravý rytmus spánku a bdění. Optimální je zařadit ryby do jídelníčku alespoň jednou týdně.

Větší množství alkoholu před spaním vás spíše rozruší, než uklidní, ale výjimku tvoří sklenka červeného vína nebo piva.

Meduňka – Příjemně vonící meduňkový čaj může přispět k lepšímu spánku a nabízí se nám místo prášků na spaní.

Lipový květ – čaj z něj je oblíbený v celé Evropě. Dokáže ztišit rozbouřenou mysl, snížit nervové napětí a také pomoci při usínání.

Heřmánek – Sotva bychom v lidovém léčitelství našli oblíbenější a k léčbě nejrůznějších chorob používanější rostlinu než je heřmánek. Ten je skvělým protilékem na nespavost, neboť celkově uklidňuje, a usnadňuje tak usínání.

Spánek je důležitý pro všechny. O tom, jak ovlivňuje vaše děti si přečtěte v článku Nenechávejte děti ponocovat – méně porostou, budou víc nemocné a pokazí si známky na ordinace.cz.