Zima se stále nechce vzdát své vlády a tak si dejte šálek horkého čaje.A co takhle zelený čaj.

Zelený čaj se používá ve východní medicíně už po staletí. Už v roce 1191 sepsal japonský buddhistický mnich Eisai blahodárné účinky zeleného čaje do Knihy čaje. Podle něj má zelený čaj pozitivní účinky nejen na srdce či mozek, ale doporučuje jej například i při léčení kocoviny. Zdali mnich čerpal ze svých zkušeností se dnes už nejspíš nedozvíme.

Jaké účinky má zelený čaj?

Řada studií prokázala, že zelený čaj má antioxidační účinky. V zeleném čaji najdeme dva hlavní antioxidanty – konkrétně katechin a vitamín C.Znamená to, že je schopen pohlcovat nebezpečné volné radikály v těle, které přispívají ke vzniku některých onemocnění a urychlují stárnutí organismu.

Pití zeleného čaje proto může fungovat jako prevence řady civilizačních chorob včetně některých druhů rakoviny (tlustého střeva, kůže, prsu). Snižuje též hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.

Zelený čaj je také známý svými antibakteriálními účinky. Posiluje naši imunitu a chrání organismus před řadou nemocí. Pití zeleného čaje odstraňuje nepříjemný zápach z úst, protože ničí bakterie v ústní dutině a listy zeleného čaje je možné přikládat i na poranění, protože fungují jako přírodní dezinfekce.

Zelený čaj částečně potlačuje nežádoucí nutkání a chuť k jídlu, za což vděčíme především jeho schopnosti výrazného zlepšení inzulínové senzitivity našeho organismu. Spolu s tím také platí, že zelený čaj dokáže účinně nastartovat spalování tuků, a zároveň také pozitivně přispívá ke schopnosti zahřívání, která je důležitou součástí vhodně nastaveného metabolismu.

Zelený čaj posiluje koncentraci a pomáhá proti únavě.Tak si uvařte šálek této blahodárné tekutiny pro zdraví a pohodu.

Zelený čaj jako alternativní léčba rakoviny?Čtěte v článku Alternativní léčba rakoviny: pomůže česnek, zelený čaj nebo kombucha? na ordinace.cz