- 6 vajec
- 190 g třtinového cukru
- 60 g kakaa
- olej na potření pečícího papíru
- Náplň:
- 250 g tvarohu
- 100 ml smetany na šlehání
- cukr dle chuti
- jahody
Bílky vyšleháme se 120 g cukru na tuhý sníh. Se zbylým cukrem vyšleháme do pěny žloutky a přidáme kakao. Do této směsi postupně ručně zašleháme tuhý sníh.
Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení, který jsme potřeli trochou oleje.
Pečeme asi 8 minut při 220 stupních, je potřeba těsto hlídat. Po upečení necháme vychladnout na plechu. Není třeba ho teď rolovat, jako někdy při klasické roládě.
Připravíme si krém z ušlehané smetany s cukrem a přidáme tvaroh.
Vychlazené těsto natřeme krémem a na něj položíme čerstvé jahody, stočíme do rolády a necháme vychladnout v ledničce.
Přečtěte si také:
Cestovní lékárnička
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..