• 6 vajec
  • 190 g třtinového cukru
  • 60 g kakaa
  • olej na potření pečícího papíru
  • Náplň:
  • 250 g tvarohu
  • 100 ml smetany na šlehání
  • cukr dle chuti
  • jahody

Bílky vyšleháme se 120 g cukru na tuhý sníh. Se zbylým cukrem vyšleháme do pěny žloutky a přidáme kakao. Do této směsi postupně ručně zašleháme tuhý sníh.

Těsto vylijeme na plech vyložený papírem na pečení, který jsme potřeli trochou oleje.

Pečeme asi 8 minut při 220 stupních, je potřeba těsto hlídat. Po upečení necháme vychladnout na plechu. Není třeba ho teď rolovat, jako někdy při klasické roládě.

Připravíme si krém z ušlehané smetany s cukrem a přidáme tvaroh.

Vychlazené těsto natřeme krémem a na něj položíme čerstvé jahody, stočíme do rolády a necháme vychladnout v ledničce.

Přečtěte si také:

Cestovní lékárnička

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.