• 300 g červené čočky
  • 1 cibule
  • olej
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 1/2 lžíce kořenící směsi garam masala
  • 1 lžička kari koření
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • česnek
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1 lžička cukru
  • 400 g rajského protlaku
  • kokosové mléko
  • koriandr

Čočku uvaříme dle návodu. Ve velkém hrnci necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme kari pastu, garam masalu, kari, kurkumu, kajenský pepř, česnek, zázvor, cukr a za stálého míchání zarestujeme. Poté vmícháme rajský protlak a podusíme. Přidáme čočku a kokosové mléko. Dusíme 15 – 20 minut. Podáváme s rýží, ozdobené čerstvým koriandrem.

Přečtěte si také:

V prevenci zubního kazu hraje významnou roli správná výživa

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.