• 200g pohankové lámanky
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • kukuřičná strouhanka dle potřeby na zahuštění
  • česnek
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • olej

Pohankovou lámanku propláchneme vodou a uvaříme ve vodě v poměru 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody 5 minut a pak necháme pod pokličkou ještě „dojít“. Už, když dáváme pohanku vařit, přidáme k ní trochu majoránky a drceného kmínu.

Pohanku ochutíme pepřem, majoránkou, lisovaným česnekem a drceným kmínem. Přidáme dvě vajíčka, jemně nakrájenou cibuli a směs zahustíme kukuřičnou strouhankou.

V lehce naolejovaných rukách vytvarujeme karbanátky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme  v troubě na 180-200 stupňů dozlatova.

Přečtěte si také:

Refluxní choroba jícnu

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.