• 400 g brambor
  • 60 g pohankové mouky
  • sůl
  • máslo nebo margarín
  • 60 g tvrdého tvarohu

Oloupané brambory nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody. Téměř měkké brambory scedíme ze 2/3 a zasypeme pohankovou moukou. Obrácenou vařečkou uděláme do brambor několik otvorů a společně dovaříme. Vymícháme hladké těsto, ze kterého vykrajujeme lžící škubánky, které sypeme strouhaným tvarohem a mastíme máslem nebo margarínem.

Přečtěte si také:

Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!

na Ordinace.cz

Únavu může vyvolávat lepek

Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku

Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků.

.