- 500g měkkého tvarohu
- 1 bílý jogurt
- 1 pomeranč
- 150g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 dcl griotky
- 2 bílky
- 20g želatiny
- 600g jahodového kompotu
- 1 kiwi
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tvaroh rozmícháme s jogurtem, šťávou z pomeranče, cukrem, vanilkovým cukrem a griotkou.
Kiwi oloupeme a nakrájíme na plátky.
Želatinu vložíme do studené vody, aby nabobtnala. Vodu z kompotu slijeme a zahřejeme. Než se začne vařit, odstavíme a necháme v ní rozpustit želatinu. Polovinu připravené želatiny vmícháme do tvarohu a pak opatrně přidáváme tuhý sníh z bílků.
Vymazanou dortovou formu naplníme polovinou tvarohové směsi, poklademe jahodami a překryjeme druhou částí tvarohové hmoty. Uhladíme, povrch ozdobíme plátky kiwi a kompotovanými jahodami, zalijeme zbylou želatinou a necháme uležet v chladu alespoň dvě hodiny.
Pak odstraníme formu a nakrájíme na porce.
Žlučník nikdy nespí
Žlučníkové záchvaty se dostavují nejčastější v noci, a to jako důsledek konzumace nevhodného nebo velkého množství jídla přes den, případně nadměrné fyzické námahy. Při současné infekci v oblasti žlučových cest může dojít k akutnímu zánětu provázeném teplotou, třesavkou, zimnicí a bolestmi. Více o zánětu žlučníku se dozvíte v zajímavém článku.
Riziko vzniku žlučníkových kamenů snižuje, když výrazně omezíte přísun živočišných tuků. Na to je zapotřebí dbát už při výběru surovin a tepelném zpracování. Když maso, tak jen libové, nejlépe telecí, kuřecí, krůtí nebo králičí. A rozhodně se vyhýbejte čerstvému chlebu a pečivu.