- Palačinky:
- 100g pohankové mouky
- 300ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- Tvaroh
- Rozinky
- Vanilkový cukr
- Med
- Mléko
- 2 vejce
Z mouku, mléka, vejce a špetky soli připravíme těsto, které necháme chvíli odpočinout a poté z něj na pánvi jemně potřené olejem uděláme palačinky.
Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, medem, vejcem, trochou mléka a rozinkami. Tímto tvarohem pak naplníme palačinky a zarolujeme. Zarolované je pak klademe natěsno do zapékací mísy, kterou lehce vymažeme máslem. Palačinky pak zalijeme mlékem s vejcem a dáme zapékat.
Zapékáme v troubě předehřáté na 180 stupňů až do doby, kdy se mléko vypeče a palačinky na povrchu začnou hnědnout.
Přečtěte si také:
Osteopenie
na Ordinace.cz
Únavu může vyvolávat lepek
Celiakie neboli nepřiměřená reakce organismu na lepek obsažený v některých obilovinách patří k autoimunitním onemocněním. Stále přibývá osob, u nichž probíhá skrytě nebo s netypickými příznaky jako zdánlivě bezdůvodná únava nebo puchýřky na pokožce. Diagnózu potvrdí až vyšetření protilátek typických pro celiakii. Více se dozvíte v tomto článku
Prozatím jediná možnost při onemocnění celiakií je celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu. Zapovězené potraviny jako pšenice, žito, ječmen, oves plnohodnotně nahradí kukuřice, pohanka, proso, jáhly, rýže, brambory nebo luštěniny, a to i při přípravě masitých pokrmů nebo moučníků..