- 1 cibule
- 5 lžic olivového oleje
- 1 konzervu loupaných rajčat
- 1 svazek bazalky
- sůl, pepř
- 250g špaget
- 4 kuřecí řízky (cca po 150g)
- 2 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- 6 lžic strouhaného parmazánu
- 2 lžíce mouky
Cibuli nakrájíme na kostičky a na lžíci oleje krátce osmahneme. Konzervovaná rajčata nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli, případně podlijeme.
Z bazalky otrháme lístky a polovinu nasekáme nadrobno a přidáme k rajčatům. Podle chuti osolíme, opepříme a pomalu dusíme asi 10 minut.
Špagety uvaříme podle návodu. Kuřecí řízky osolíme, opepříme a obalujeme je, nejprve v mouce, ve vejci rozmíchaném s trochou vody a ve strouhance se sýrem.
Řízky osmažíme a podáváme se špagetami a rajčatovou omáčkou. Navrch posypeme zbývajícími lístky bazalky.
Diabetik nemusí držet přísnou dietu
Dnes existují dva přístupy k dietě při tomto onemocnění. První – konzervativní – nařizuje nekompromisní zásady životosprávy. Diabetici mají přísný režim a zcela se vyhýbají sladkým jídlům i příliš kalorické stravě.
Moderní poznatky ale umožňují přistupovat ke stravování trochu jinak, volněji. Toto pojetí má však také své zákonitosti, nemocný musí velice dobře znát svůj organismus, hlavně si musí častěji měřit glykemii a znát reakce na různá jídla. Za těchto podmínek si může dovolit v podstatě jakoukoli rozumnou stravu, dokonce i sladkosti, pokud za to "zaplatí" dostatkem pohybu a správnou kompenzací. Více se dozvíte v tomto článku.