• Knedlíky:
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • trošku soli
  • meruňky
  • kostkový cukr
  • Meruňkový přeliv:
  • 700 g meruněk
  • 100 g medu
  • 50 ml vinného octa
  • 2 hřebíčky
  • 4 hvězdičkové koření
  • 4 tobolky kardamomu

Tvaroh smícháme s polohrubou moukou, vejci a troškou soli. Vypracujeme do vláčného těsta, které necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Mezitím si omyjeme a vypeckujeme meruňky. Místo pecky pak vložíme do meruňky kostku cukru. Z odleželého těsta vyválíme placku (o síle asi 2 cm) a z ní vykrajujeme větší kolečka (zhruba o průměru 10 cm) Na každé kolečko položíme meruňku s cukrem a zabalíme ji do těsta. Rukama vytvarujeme kulaté knedlíky, které dáme do téměř vařicí vody a necháme je v ní asi 12 minut (voda by neměla vařit!).

Mezitím si připravíme přeliv: Meruňky omyjeme, vypeckujeme a umeleme na masovém mlýnku. Získanou šťávu přecedíme a dáme spolu s medem, vinným octem a kořením do kastrůlku. Přivedeme k varu a za stálého míchání svaříme .

Hotové knedlíky vyndáme z vody a necháme okapat. Ihned servírujeme přelité meruňkovým přelivem.

Místo meruňkového přelivu můžeme knedlíky podávat také klasicky přelité rozpuštěným máslem a posypané moučkovým cukrem s mletou skořicí.

Přečtěte si také: Letní rýma číhá v klimatizaci na ordinace.cz

Samotný vápník nestačí

Vápník hraje klíčovou roli v prevenci proti vzniku zloděje kostí neboli osteoporózy. Rozhodně bychom ale neměli zanedbávat příjem dalších „zázračných“ prvků, mezi něž patří vitamín D, hořčík, zinek a třeba vitamín K.